De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is.
Sinaasappels en mandarijnen zijn fruitsoorten. Sinaasappels bevatten veel vitamine C en dragen bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten wat minder vitamine C en foliumzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: maar Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van mandarijnen kan helpen als je af wil vallen. Dit heeft alles te maken met de stof bio-flavonoïden. Hiermee wakker je namelijk de vetverbranding van je lichaam aan.
ze bevatten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 50 calorieën en ze bestaan voor 86% uit water. Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo'n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit. Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Deze vrucht is bijvoorbeeld goed voor de weerstand en de bloeddruk. Mandarijnen zijn populair in Nederland. Jaarlijks eten de Nederlanders grofweg 4 kilogram van deze citrusvrucht. Een mandarijn is een kleine citrusvrucht met een vaak diep oranje kleur.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheidseffecten van mandarijnen te profiteren, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen.
Er zitten 28 kilocalorieën in 1 stuk (60 gram) mandarijn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mandarijn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De sinaasappel is een citrusvrucht. Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Snijd de einden van de mandarijn eraf, maak een klein sneetje aan de zijkant en rol de mandarijn open. Voilà, eet smakelijk!
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.