Een ristretto, espresso en lungo zijn alle drie sterke zwarte koffies die dus op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. Ze worden met evenveel koffie gezet, maar de hoeveelheid water verschilt per koffie. Voor alle volledigheid geven we je nog een overzicht van de bereiding van alle drie Italiaanse koffies.
Maar ondanks het feit dat er meer water bij komt kijken, verzwakt de smaak niet, in tegendeel. Omdat het water langer door de koffie loopt, komen veel meer componenten van de koffie vrij, wat de Lungo een bittere smaak oplevert, en wordt de cafeïne-intensiteit krachtiger.
Lungo, 'de lange', is de mildste van de drie varianten. Wat niet betekent dat hij niet van zich kan afbijten. Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn: RISTRETTO CUPS.
Koffiesoorten en variëteiten
Van deze drie is Coffea robusta de sterkste. De gemiddelde boon bevat ongeveer 2,2% cafeïne per gewicht. De andere twee soorten zijn vergelijkbaar in cafeïne en ongeveer half zo sterk als robusta — Coffea arabica (1,2%) en Coffea liberica (1,3%).
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Het cafeïnegehalte in een bereide espresso capsule bedraagt ongeveer 50 tot 120 mg. Omdat de lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 70 en 110 mg per capsule.
Espresso, ook bekend als een kleine sterke koffie, vormt de basis voor espressodranken. Espresso kan als shot gedronken worden, maar vormt ook de perfecte basis voor koffiedranken met melk, zoals een cappuccino of latte.
Door de maalgraad iets grover in te stellen zal het water sneller door de koffie stromen. Er is minder contacttijd maar de lungo zal wel klaar zijn binnen de normale espresso tijd. Iets minder grof is in dit geval iets minder fijn.
Wie wil genieten van “La Dolce Vita”, wordt goed bediend met een Lungo-koffie. Gebruik ongeveer 60 ml vers water voor 7 g koffie en geniet van een echte Italiaanse koffieklassieker. Deze koffie kan ook worden gebruikt om verschillende andere dranken en etenswaren te bereiden.
Ristretto is de sterkste en meest intense van de drie , espresso is de klassieke Italiaanse koffiedrank met een dikke en romige textuur, en lungo is de grootste en mildste van de drie. De keuze tussen ristretto, espresso en lungo hangt af van persoonlijke smaak en voorkeur, evenals de gelegenheid en het tijdstip van de dag.
Het verschil tussen Gran Lungo en Espresso
Hoeveelheid: Een standaard espresso bevat ongeveer 40 ml, terwijl een Gran Lungo 150 ml bevat. Intensiteit: Espresso's zijn doorgaans intenser van smaak vanwege hun kleine formaat en hoge cafeïneconcentratie. De Gran Lungo, hoewel rijk aan aroma's, is zachter van smaak.
Er is nu een duidelijk onderscheid beschikbaar op basis van de hoeveelheid en concentratie van koffie. Giet 100 ml water en voeg espresso gevuld met crema toe. Dat is wat Longblack veel sterkere koffie maakt dan Americano .
Dit verschil in bereiding heeft ook direct invloed op de smaak van de koffie. Omdat je bij een Americano water toevoegt aan de espresso, wordt deze koffiesoort een stuk milder en zachter van smaak. En omdat je bij een Lungo meer water door gemalen koffie laat lopen, smaakt deze koffiesoort juist sterk en bitter.
De ristretto is het sterkste kopje koffie dat je kan bestellen en bevat dus de minste hoeveelheid water. De bereiding is net zo lang als een espresso, hierdoor wordt er veel smaak afgegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Waardoor de smaak nog intenser wordt. Een sterk shotje koffie dus!
Qua cafeïnegehalte is een espresso eigenlijk de zwakste koffiedrank. Hoewel dat voor sommigen misschien een verrassing is, bevat een gemiddelde espresso tussen de 60 en 90 mg cafeïne, vergeleken met de meeste andere dranken die rond de 100 mg en hoger beginnen.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Het zal minder geconcentreerd smaken omdat er een hogere water-tot-koffieverhouding is. De zetverhouding voor een espresso is 1:2 (één deel koffie op twee delen water) en 1:4 voor een lungo. Dit betekent dat de hoeveelheid koffie niet verandert , terwijl de hoeveelheid water verdubbelt. Een lungo kan wat bitterheid hebben.
Lungo (letterlijk 'lang'), in het Italiaans voluit caffè lungo, is een koffiedrankje dat wordt gemaakt met behulp van een espressomachine om een Italiaanse koffie te zetten: een korte zwarte kop (één espresso shot) met meer water (meestal twee keer zoveel), wat resulteert in een grotere koffie, een lungo.
Terwijl “lungo” een Italiaanse manier is om koffie te beschrijven, is café allongé de Franse term.
'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso. Het is een zwarte koffie zonder melk en dus minder sterk dan een espresso.