Ons lichaam maakt tijdens het eten hormonen aan. Deze hormonen geven de hersenen uiteindelijk een seintje dat we vol beginnen te raken. Dit heeft even tijd nodig. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat ons lichaam in de gaten heeft dat we verzadigd zijn.
Voordelen van langzaam eten:
Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder). Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk. Je voelt je meer verzadigd na het eten. Je hebt langer de tijd om te genieten.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Eet langzaam
Het duurt zo'n 20 minuten voordat je hersenen beseffen dat je aan het eten bent en het signaal 'vol' afgeven. Als je binnen die tijd je maaltijd op hebt, schep je dus vaak nog een keer op. Eet daarom langzaam. Leg je mes en vork neer na iedere hap en kauw goed.
Dit seintje volgt ongeveer twintig minuten nadat je iets hebt gegeten. Tip: probeer tussen de tien en twintig keer te kauwen per hap. Dat is waarschijnlijk meer dan je gewend bent. Tel je kauwbewegingen eens bij je volgende eetmoment en probeer dit langzaam op te voeren.
Langzaam eten zorgt ervoor dat je het eten beter verteert en dat je meer voedingsstoffen opneemt. Door minder gehaast te eten krijgt je lichaam bovendien de kans om het verzadigingsignaal op tijd te verwerken, waardoor je automatisch minder eet.
Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor het eten van iets tussendoor. 23% van de ondervraagden geeft aan meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden. De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid.
Je hersenen krijgen te laat een signaal
Eet je te snel, dit wil zeggen binnen 20 minuten, dan krijgt je lichaam niet de tijd om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je verzadigd bent. Je zult dan eerder te veel gaan eten.
Bovendien werkt speeksel als glijmiddel. Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen, kun je overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen.
Voedsel kan onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevatten. Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt. ,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten. Datzelfde geldt voor eiwitten.
Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang. Hij heeft dan de vorm van een omgekeerde peer, van boven breed en van onder smal. Een volle maag heeft een inhoud van ongeveer drie liter.
Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%.
Drink meer water
Simpel. Niet alleen geeft het je tijdelijk een vol gevoel, het helpt je ook om 'spookhonger' te verminderen. Vaak denken we dat we honger hebben, maar blijken we in werkelijkheid gewoon dorst te hebben. Door een glas water te drinken sluit je die oorzaak in ieder geval uit.
Meer spiermassa door sport
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Afvallen wordt pas echt een succes als je minder eet én meer beweegt, want: door minder en gezonder te eten krijg je minder calorieën binnen. door meer te bewegen verbrand je meer calorieën.
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.