Heeft je badkamer geen ramen en zoek je een plant om de ruimte wat op te fleuren? Dan is de graslelie een goede keus. Deze plant gedijt goed op een donkere plek, want hij houdt niet van direct zonlicht. Daarnaast past de graslelie zich makkelijk aan en zuivert hij de lucht.
Er zijn verschillende soorten badkamerplanten waar u uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan varens, deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Maar ook de lepelplant is een geschikte keuze voor in uw badkamer. Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud en houdt daarom ook van een vochtige ruimte.
In de woonkamer, slaapkamer, badkamer of in de keuken, de pannenkoekenplant maakt van iedere ruimte een aangename plek! Pannenkoekenplant ofwel Pila peperomiodes is een bijzondere plant en past ook zeker bij jouw interieur!
Monstera
Ook een Monstera verdient een plekje in je badkamer. De hoge luchtvochtigheid doet haar zeker goed. De plant heeft veel licht nodig dus daarom is ze enkel geschikt voor badkamers met een raam.
Orchideeën komen uit de tropen, wat betekent dat ze graag in een vochtige omgeving staan. De badkamer is hier dus ideaal voor! De orchidee heeft alleen wel licht nodig, dus als je geen ramen in je badkamer hebt moet je haar af en toe even in indirect zonlicht zetten.
Musa Basjoo (Bananenplant)
De Musa Basjoo is eigenlijk een buitenplant, maar kan ook in het klein in een mooie pot in de badkamer worden gezet! De bananenplant is gewend aan een tropische omgeving, een echte tropische kamerplant dus! De badkamer vindt hij daarom heerlijk.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Kamerplanten kunnen niet overleven op een plek zonder licht. De ene kamerplant zal het langer uithouden dan de ander, maar als je echt een ruimte zonder ramen hebt (denk aan de badkamer of het toilet), dan zijn kunstplanten toch écht the way to go.
In de natuur zijn indirecte zonliefhebbers voornamelijk planten die omringd zijn door grotere planten. Planten die houden van indirecte zonlicht krijgen maximaal 5 uur zonlicht per dag. Indirect zonlicht is zeker niet het licht dat via het raam naar binnenkomt. De standplaats is minstens 3 meter van een raam.
Je herkent de pannenkoekplant aan zijn ronde, leerachtige blaadjes die zo plat zijn als een pannenkoek: de pannenkoekplant. Als bordjes op stokjes lijken ze te balanceren op dunne stengels. En dat maakt deze Pilea peperomioides ook zo decoratief. De plant groeit snel en wordt zo'n 40 cm hoog.
Varen venushaar
Het groeit mooi wijd uit als hij niet te licht staat en vochtig genoeg blijft. Ook mooi én luchtzuiverend voor de badkamer: krulvaren (Nephrolepis exaltata) en moedervaren (Asplenium parvati). Kom meer te weten over varens in huis.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
De Beste standplaats voor de Bananenplant is op een plek met veel zonlicht. Dit is de tropische kamerplant immers gewend in de natuur. Daarom een tip van onze kweker Aad: “de beste Bananenplant standplaats is 2 meter voor een raam op het zuiden. Laat hem maar lekker genieten van de zon!
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
De varen is op z'n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
Het is een vrij dorstige plant, dus let er goed op dat je 'm vaak genoeg water geeft. Hoeveel water hij nodig heeft, zal je snel genoeg aan zijn bladeren zien. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen, dan is dit 9 van de 10 keer een teken van te veel water.