Luik (in het Frans Liège en in het Duits Lüttich) is een Belgische provincie. De hoofdstad is Luik. Luik ligt in Wallonië, het zuidelijke deel van België. In Luik wordt veel Frans gesproken, maar ook wordt er in het oosten van de provincie Duits gesproken.
Luik (Frans: Liège of Liége (verouderd); Duits: Lüttich) is een provincie van België, gelegen in Wallonië, met als hoofdstad de gelijknamige stad Luik.
Frans is chic. Sinds de onafhankelijkheid van België in 1830 maakten de Voerdorpen deel uit van de Franstalige Provincie Luik. De dorpen werden vanaf dat moment officieel in het frans bestuurd.
De hoofdtaal in het Wallonische deel van België is Frans. Dit is voor de meeste inwoners van Luik vaak de enige taal die ze spreken. De mensen die in de horeca, of op een andere manier in de toeristenindustrie werken, spreken soms een woordje Nederlands en vaak redelijk Engels.
Luik staat van oudsher bekend als vieze zwarte industriestad. Dit heeft de stad te danken aan zijn verleden in de mijnbouw en aan de staalindustrie rond de stad. Ondanks verwoede pogingen van de stad lijkt het zich maar niet van deze naam te kunnen ontworstelen.
Want Charleroi is in 2008 bij een peiling. van de Volkskrant verkozen tot de lelijkste stad ter wereld. Sinds de teloorgang van de staal- en koolindustrie heeft het verval hard toegeslagen in de Waalse stad, zestig kilometer onder Brussel.
Almere is verkozen tot lelijkste stad van Nederland. Ruim 2.900 mensen brachten op volkskrantreizen.nl een stem uit op de tien genomineerde lelijke plekken. Lezers konden stemmen op vijf Nederlandse en vijf buitenlandse genomineerden.
De taalgrens is de taalkundige grens tussen het Noordelijke Nederlandstalige gebied in het Vlaamse Gewest, het Zuidelijke Franstalige gebied in het Waalse gewest, het Zuidelijke Duitstalige gebied in het Waalse Gewest en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Leidingwater in België is veilig om te drinken.
De talenkwestie in België was tot in de 18e eeuw nog nauwelijks aan de orde. Pas in 1793 pleitte het Franse bestuur voor één universele taal voor de hele republiek. Dat was het Frans. Toen zij in 1795 het Belgisch grondgebied onder hun vleugels kregen, werd de eenheidstaal ook in de Belgische gebieden ingevoerd.
België is niet twee- of drietalig. Dat zou immers betekenen dat op elke plek in het land zowel Frans als Nederlands wordt gesproken, zowel door de bevolking als door de overheid. België is ingedeeld in drie eentalige taalgebieden en het tweetalige Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
In Vlaanderen is het Frans verplicht als tweede taal in het onderwijs. In Waalse scholen is het Nederlands momenteel niet verplicht. Als gevolg daarvan hebben de Walen moeite met de eerste landstaal.
Tot een tweetalig België kwam het in 1898 met de goedkeuring van de Gelijkheidswet. Die betekende een wettelijke aanvaarding van het Nederlands als taal voor het staatsbestuur, de rechtspraak en het staatsonderwijs naast het Frans.
Het taalgebied Brussel-Hoofdstad is het enige tweetalige taalgebied in België. De officiële talen zijn het Nederlands en het Frans.
Je vindt er fijne restaurants, interessante musea en volop mooie plekjes die bewijzen dat Luik een prima bestemming is voor een stedentrip. Luik leent zich dus uitstekend voor een weekend weg, want er valt een hoop te beleven in deze bijzondere Belgische stad.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
59% van de Vlamingen spreekt Frans en nog eens 53% spreekt Engels. In Wallonië spreekt 19% Nederlands en 17% Engels. In Brussel zegt 95% Frans te kunnen spreken, 59% Nederlands en 41% Engels.
Verplichte taal
De situatie bij ons is dat Frans verplicht is als eerste vreemde taal in Vlaanderen vanaf tien jaar en dat blijft een hoofdvak tot achttien jaar", legt Van der Velde uit. "In Wallonië kan je kiezen of je Engels of Nederland doet.
Het beste antwoord. Brussel is van oorsprong een Nederlandstalige stad. Het is veranderd naar tweetalig, vervolgens meertalig met Frans als hoofdtaal. Dit komt door het lage aanzien van het Nederlands in de vroegere Belgische bevolking, en Frans werd gezien als belangrijke internationale cultuurtaal.
Emmen is de saaiste stad van Nederland volgens uit onderzoek. De burgemeester laat het er niet bij zitten! Uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten blijkt Emmen het minst aantrekkelijk om te wonen. Er is heel weinig werk en weinig voorzieningen.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water. Amsterdam profiteert van de meeste horeca en luxe winkels, net als Maastricht en Roermond. Haarlem scoort ook hoog op dat gebied.