Polyester is de meest gebruikte stof voor UV-beschermende kleding. Deze stof ziet er mooi uit en kreukt minder snel. UV-beschermende kleding van polyester is veilig om te gebruiken.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-werende kleding.
UV-kleding beschermt, net als een zonnebrandcrème, je huid tegen verbranding van de zon. De UV-kleding van UV-Fashions beschermt jouw huid vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van 50+. Om te vergelijken: een gewoon wit T-shirt beschermt je huid vergelijkbaar met zonnebrandfactor 10.
Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling. Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).
Alle zwemkleding die van lycra is gemaakt, is uv-werend. Lycra is een synthetisch en elastisch materiaal dat zo dicht geweven is dat het uv-straling effectief weert.
UV-A (ca 20%), maar voornamelijk UV-B-straling (80%) zijn verantwoordelijk voor het bruin worden en het eventuele verbranden van de huid.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Draag beschermende kledij en een zonnebril.
Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
Donkere kleuren bieden een betere uv-bescherming dan lichte kleuren, maar absorberen ook meer infraroodstraling en zichtbaar licht. Ze worden echter warmer en zijn daardoor minder comfortabel in de zon.
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
Laat het zonlicht binnen!
Het heeft helaas geen zin om achter glas in de zon te gaan zitten. Vitamine D wordt alleen in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B licht. Deze UV straling wordt tegengehouden door glas.
Als de lucht zwaarbewolkt is, komt er nauwelijks uv-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) bereikt wél veel uv-straling de aarde.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin.Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
De zon schijnt feller, de stralen zijn gevaarlijker en de straling is veel hoger. Het beste is om die uren te vermijden om te voorkomen dat je huid beschadigd raakt. Je huid zal net zo bruin worden in de eerste paar uur zon als de laatste, dus ga niet in de zon wanneer deze op zijn hoogtepunt is.
Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van 'slechts' 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden.
Ook dringen de uv-stralen door in het water. 40% van de straling bereikt een diepte van 50 cm. Tenslotte merken we het minder snel op dat we verbranden door de verkoelende zeewind.
En de meeste plasticsoorten houden UV B tegen, maar soms kan je wel bruinen onder een zonnescherm of doorheen het materiaal van een parasol. Mensen verbranden soms ook door hun kleren heen. Het hangt af van de vezels, de grofheid van het weefsel en de kleuren van de stof.
Het materiaal ademt en is zuurstof doorlatend, waardoor het niet warm aan voelt. Over het algemeen is de UV-werende kleding geschikt voor zowel chloor-, zout- en zoetwater.
Een parasol houdt enkel ruim 40% van de UV-straling tegen. De rest van de schadelijke straling bereikt je huid via reflectie. Immers, de parasol zit niet helemaal om je heen. Daarbij: mocht dat wel het geval zijn, dan alsnog kom je in aanraking met straling.
De dichtheid van polyester is zeer geschikt voor parasols, helaas verkleuren de parasols ook snel. Wanneer u een parasol van polyester in een hogere kwaliteit koopt is zal de kleurvastheid echter beter zijn.
Op een bewolkte of mistige dag kunt u nog altijd zonnebrand oplopen omdat tot 80 % van de uv-stralen door wolken of mist heen gaat. Een parasol op het strand houdt ongeveer 40-50 % van de uv-stralen tegen. De rest bereikt de huid door de parasol heen of wordt weerkaatst door het zand.