Kan ik gebeld worden door de bank?

Oplichters kunnen u bellen vanaf een bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Het lijkt dan alsof u wordt gebeld door een medewerker van uw bank. Dit heet telefoon-spoofing of bankhelpdeskoplichting. Letterlijk vertaald betekent dat nabootsen of namaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Waarom belt de bank?

Een bankmedewerker die belt om te vertellen dat er verdachte dingen gebeuren op je rekening. En die dan een afspraak maakt om thuis langs te komen om het probleem op te lossen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rabobank.nl

Hoe kunnen criminelen je bankrekening plunderen?

Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Hoe werkt telefonische spoofing?

Telefonische spoofing

Dit is een vorm van oplichting die onder andere telefonisch, per e-mail of via sms kan plaatsvinden. Iemand doet zich daarbij voor als een voor jou bekend persoon, bedrijf of organisatie. Je krijgt bijvoorbeeld iemand aan de lijn die zich voordoet als medewerker van een bedrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op simpel.nl

Hoe herken je spoofing?

E-mail spoofing

Zo'n valse e-mail kan er behoorlijk echt uitzien, zeker als het e-mailadres lijkt te kloppen. Twijfel je aan de echtheid van de mail, neem dan zelf telefonisch contact op met het bedrijf die de mail verstuurd lijkt te hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiliginternetten.nl

Gebeld door een medewerker van de bank? Laat je niet verleiden jouw geld 'veilig te stellen'!

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat is spoofing bank?

Spoofing is een vorm van fraude waarbij de dader een valse identiteit aanneemt. De oplichter doet zich bijvoorbeeld voor als jouw bank, of zelfs als een familielid. Op die manier probeert die achter je persoonlijke gegevens of geheime bankcodes te komen en je bankrekening te plunderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle.be

Hoe komt een vreemde aan mijn nummer?

De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Kunnen mensen je hacken via je telefoonnummer?

Gehackt worden via je telefoonnummer. Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Wat kan een hacker met je telefoonnummer?

Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bnnvara.nl

Hoe herken je een nep telefoontje?

Tips om een nepmail en neptelefoontje te herkennen
  • Vaag of onduidelijk e-mailadres. ...
  • Algemene aanhef. ...
  • Vraag om je persoonlijke gegevens. ...
  • Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist. ...
  • Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiliginternetten.nl

Kan iemand iets met je bankrekening nummer?

Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op iban.nl

Kunnen hackers geld van je rekening halen?

Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hupkesadvocaten.nl

Wat vraagt een bank nooit?

Je bank vraagt nooit per sms, Whatsapp, e-mail of telefonisch om inloggegevens, beveiligingscodes of om geld over te maken naar een andere rekening. Als je dit meemaakt in een telefoongesprek, hang dan direct op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op afm.nl

Welke bedragen worden gecontroleerd?

Contante betaling boven €10.000 niet mogelijk

Dan kunt u dit niet contant betalen. Ook is de verkoper verplicht een cliëntenonderzoek te doen. Bij een aankoop boven de €20.000 moet u deze melden bij de Finance Intelligence Unit. Dit doet u al voordat u betaald heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat moeten banken melden?

U moet altijd melding doen van een uitgevoerde of voorgenomen ongebruikelijke transactie. U meldt een ongebruikelijke transactie in het meldportaal van de Financial Intelligence Unit - Nederland (FIU-Nederland). Of een transactie ongebruikelijk is, stelt u vast aan de hand van subjectieve en objectieve indicatoren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Wat controleert de bank?

Banken controleren het betalingsverkeer constant op ongebruikelijke transacties. Als ze op jouw betaalrekening iets ongebruikelijks ontdekken, moet je uitleg geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Hoe kun je checken of je gehackt bent?

Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unive.nl

Kan iemand meekijken op je telefoon?

Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op androidplanet.nl

Kan je 06 nummer gehackt worden?

Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op t-mobile.nl

Hoe weet je of er een hacker op je telefoon zit?

Je telefoon werkt abnormaal langzaam.

Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaspersky.nl

Hoe weet je of je spyware op je telefoon hebt?

Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaspersky.nl

Kan een onbekend nummer opnemen kwaad?

Bel nooit terug naar onbekende nummers.

Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug. Vaak gaat het om Wangiri fraude.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op safeonweb.be

Kan het geld kosten als je gebeld wordt?

Nee, in Nederland gebeld worden kost in principe nooit geld, waar het gesprek ook vandaan komt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op community.vodafone.nl

Welke telefoonnummers zijn niet te vertrouwen?

Oplichters gebruiken ook een 0088- of +88-nummer

Bent u gebeld door een 0088- of +88-nummer? Bel dan niet terug. Het bellen naar 0088-nummers gaat via de satelliet. Daarom is het duurder dan normaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consuwijzer.nl

Waarom word ik door vreemde nummers gebeld?

Gebeld door een buitenlands nummer? Als je onverwacht wordt gebeld of bent gebeld door een buitenlands fraude telefoonnummer dat je niet kent, let dan goed op, er is mogelijk sprake van Wangirir fraude. Wij raden je aan om buitenlandse telefoonoproepen die je niet herkent, niet zomaar terug te bellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kpn.com

Populaire vragen

  Vorige artikel
Wat is soe oen?