Een limoen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van limoen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgroene zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel en activeert en verfrist de smaakpapillen.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Google gaf de uitkomst: het eten van een citroenschil is dus echt een ding. Nu is het zo dat de schil van een citroen bomvol vitaminen enzo zit, maar dat is niet de reden dat heel TikTok nu citroenschillen eet. Nee, de schil zou namelijk na het consumeren ervan, binnen 45 minuten voor een euforisch gevoel zorgen.
Je oren zullen misschien gaan flapperen, maar de schil van een banaan kun je eten. Zo ook die van de kiwi, de pompoen en de citroen. Eet deze fruitsoorten gerust tot de schil aan toe en je zult blaken van gezondheid.
Het raspel van het buitenste laagje van de sinaasappel-, limoen- of citroenschil kan een gerecht nét dat extra beetje smaak geven. Maar bij de teelt van citrusfruit worden vaak schimmelwerende middelen gebruikt, en die kunnen nog op de schil aanwezig zijn.
Kortom, citroenschil is gezond. Behalve veel vitamine C bevat citroen veel pectine en vezels. Dus gooi je citroenschillen niet weg maar gebruik ze om thee van te zetten of om te verwerken in gerechten. Ook gedroogde citroenschillen bevatten alle gezonde bestanddelen die verse citroenschillen ook bevatten.
Hoe gezond is limoen? Limoen bevat een zeer hoge dosis vitamine C. Zo hoog zelfs dat 100 gram limoen – omgerekend iets meer dan 1,5 vrucht - al goed is voor 88 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is een van de belangrijkste vitaminen voor een gezond immuunsysteem.
Betere spijsvertering
Limoen bevat zuur en verschillende andere stoffen die voedsel helpen verteren.
Maak het lekker sterk want door de griep proef je de zure smaak toch niet zo goed. Drink minstens 3 citroenen of limoenen per dag op en vul het eventueel aan met vers geperste sinaasappel.
Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .
Dat de schil van andere citrusvruchten erg goed in een gerecht verwerkt kan worden, is al even bekend. Maar dat je de schil van de mandarijn evengoed kunt gebruiken, weten veel mensen niet. Zorg wel dat je de schil met een lichte hand raspt, deze is namelijk dunner dan bij een sinaasappel of een citroen.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
Een toptip is om schillen te drogen, tot poeder te vermalen en in te vriezen. Zo heb je altijd citrus bij de hand om gerechten een oppepper te geven. Dat doe je door stukjes schil (zonder het wit) op een plaat met bakpapier te leggen en een paar dagen te laten (lucht)drogen. Of zet ze 4 uur in een oven op 75 graden.
Albert Heijn heeft in 2013 aangegeven dat op alle citrusvruchten een waslaag wordt aangebracht met daarin een nabehandelingsmiddel. De waslaag zou eraf te halen zijn door ze te boenen met heet water.
Verwijder eerst de schil en snijd vervolgens mooie partjes tussen de velletjes uit. Pas op dat je het wit niet meeneemt, want dat is bitter. Een andere techniek om citrus te snijden is met een zesteur. Een zesteur is een speciaal mesje waarmee je zelf eenvoudig stukjes schil van een citrusvrucht halen.
Niet alleen de schillen van appels zijn gezond. Bijna alle schillen van groente en fruit kun je eten, op die van tropische vruchten als ananas en avocado na. Dus ook kiwi's en ja, zelfs bananen. Bananenschillen bevatten veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Watermeloen. De harde groene buitenlaag raden we niet aan voor consumptie (die kan je met een dunschiller verwijderen), maar dat stevige witte binnenste deel van de schil is echt zonde om weg te gooien! Het bevat vitamine C en vitamine B6, en een stof die citrulline heet; een gezond aminozuurtje.
Kort gezegd is het verschil tussen high en stoned waar je het effect van cannabis voelt. High is een gevoel in je hoofd en stoned is een gevoel in je lichaam. Je kunt zowel high als stoned worden van alle producten van cannabis: wiet, hasj, alle concentraten (dabs) en wietolie.
Hoeveel sap zit er in één limoen? (
Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetelepels.
Gezond eten en vooral bewegen leiden tot minder vet. Door te bewegen na een lekkere sessie komt de opgeslagen THC ook nog eens sneller vrij. Je ervaart dus een betere high als je na je jointje nog even een stukje gaat (hard)lopen of fietsen bijvoorbeeld.
Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen. In citroenen zitten pectine vezels die je hongergevoel kunnen tegengaan.
De perfecte oppepper. Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Citroen bevat - net als ander fruit - goede voedingsstoffen en past in een gezond voedingspatroon. In citroen zit onder andere kalium, vitamine C en het antioxidant hesperidine. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam.
Limoen bevat een zeer hoge dosis vitamine C. Alleen dat maakt limoen al gezonder dan veel andere citrusvruchten, zoals de sinaasappel of de grapefruit. Naast vitamine C bevat limoen ook vitamine A, B en D en verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.