Lever staat vrijwel zeker op nummer 1 als het over hemelse traktaties gaat. Je mag dat rauw, gekookt of gebakken geven. Net als met de kaas dien je wel op te letten met hoeveel je je hond hiervan geeft. Zeker als je hond niet gewend is aan rauw voedsel kan het inwerken op de spijsvertering.
Lever bevat veel vitamine A, wat goed is voor huid, haar en ogen. Te veel vitamine A is echter toxisch. Je mag dus niet te veel lever voeren: 10g voor kleine honden, 30g voor grote honden.
De lever is niet alleen een filter tegen ongewenste stofjes, het is ook een opslagplek voor mineralen en vitaminen. Onder meer vitamine C, vitamine D3, vitamine E en vitamine B12 worden in de lever opgeslagen. De lever van een hond maakt zelf vitamine C aan, vanuit glucose of galactose.
Leverworst. Teveel leverworst is schadelijk, omdat een hond hierdoor teveel vitamine A binnenkrijgt. Vitamine A vind je vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, zuivelproducten, vis, enzovoort. Het opslaan van vitamine A is het probleem niet, het uitscheiden wel.
De lever vervult een cruciale rol in de spijsvertering, verwerking en opslag van voedingsstoffen bij honden.Daarnaast zuivert de lever het lichaam. Het kan voorkomen dat de lever van uw hond niet naar behoren functioneert. Dit wordt leverfalen genoemd.
Optimale controle over de hond
De voornaamste reden waarom we de hond links laten lopen of laten volgen, is om de controle over de hond te hebben. Enerzijds doe je dat om de volledige controle over je hond te hebben en omdat het aangenamer is om met een hond te wandelen die je netjes volgt.
Een van de meest voorkomende redenen voor een hond om plotseling niet meer te willen wandelen, is angst. Honden die al hun hele leven van wandelen houden, worden niet zomaar koppig. Als ze plotseling niet meer mee willen wandelen, wat ze voorheen wel graag deden, dan heeft dit meestal te maken met angst of pijn.
Uien en vergelijkbare groenten als knoflook, prei, bieslook en sjalotten maken deel uit van de Allium-familie van groenten en zijn uitermate giftig voor honden. Deze groenten bevatten organosulfiden, een groep stoffen die bij je hond rode bloedcellen kunnen beschadigen, waardoor hij slaperig, lethargisch en zwak wordt.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Varkenslever is niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees.
Het is belangrijk dat er gevarieerd wordt met verschillende organen zoals; hart, pens, niertjes, long en lever. Deze organen variëren in aminozuurprofielen en vitamines en mineralen. Lever is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine A, mede hierom adviseren we om lever te voeren, maar niet meer dan 5%.
Verlamming aan de poten, dronken lopen, braken en een hoge lichaamstemperatuur. Deze symptomen verdwijnen vaak vanzelf weer na 3 dagen. Leverworst: Bevat veel Vitamine A. Honden kunnen deze Vitamine goed opslaan en maar beperkt uitscheiden, dit betekend dat het kan stapelen in het lichaam tot een toxisch niveau.
Leverworst en brood: veel honden krijgen af en toe een boterham met leverworst.Dit zijn producten die niet schadelijk zijn voor de hond zelf maar wel veel calorieën bevatten. U kunt uw hond gerust verwennen met wat leverworst maar met mate.
Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien. Maar ook rauw kan een ei een goede toevoeging zijn op het dieet van je hond.
De richtlijn van 3 à 4 uur is dus afhankelijk van het karakter van je hond, maar ook van zijn leeftijd. Een jonge hond zonder verlatingsangst kan makkelijk 4 uur alleen zijn, maar een oudere hond kan bijvoorbeeld te maken krijgen met incontinentie, staar, dementie of doofheid, waardoor hij minder lang alleen kan zijn.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees)
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
In veel gevallen wordt liggen vaak gekoppeld aan vermoeidheid.Liggen is onder andere een manier waarmee een hond kan herstellen van fysieke inspanning.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.