14 gram zout per kilo kip, oftewel 3,5 gram per persoon, uitgaan- de van 250 gram kip.
Reken op 250 gram per 1 kg vlees. Bestrooi ondertussen het vlees met zout en peper, en eventueel andere kruiden en specerijen. Wacht tot de boter bruin en bijna uitgebruist is. Doe je vlees in de pan en bak het vlees in een paar minuten bruin aan.
Dit heb je nodig voor kipkruiden:
1 theelepel paprikapoeder. 1 theelepel cayennepeper. 1 theelepel kurkuma. 1 theelepel knoflookpoeder.
In een plakje kipfilet voor op brood zit zo'n 0,32 gram zout. Een plakje rosbief bevat 0,04 gram.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
6 gram zout staat bijvoorbeeld gelijk aan: 1 kant-en-klare rijstmaaltijd met currysaus en 1 kopje kant-en-klare soep. 1 tosti ham-kaas en 1 kant-en-klare pizza.
Sterk gezouten vleeswaren zijn bijvoorbeeld: rauwe ham, bacon, ontbijtspek, leverkaas, schouderham, normaal gezouten rookvlees en worstsoorten zoals cervelaatworst en salami.
Als een maaltijd meer dan 1,5 gram zout per 100 gram bevat, heeft het een hoog zoutgehalte. Zit er minder dan 0.3 gram per 100 gram zout in? Dan bevat je eten weinig zout.
Wat ook kan helpen om je kip malser te krijgen, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller. Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip. Zorg er wel voor dat het vlees eerst goed is afgedekt met plasticfolie om verspreiding van bacteriën te voorkomen.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Hoe lang moet je kip marineren en/of pekelen
Niet langer dan een dag, maar er zitten nog wel wat nuances aan. Als je maar lukraak wat doet bestaat de kans dat je de textuur van de rauwe kip juist niet of tevéél verandert, en dat is ook niet goed.
Het maken van een natte pekel is heel eenvoudig. Op 1 liter water voeg je 60 (vis) tot 80 (vlees en gevogelte) gram zout toe. Daarmee maak je een zoutoplossing van 6 tot 8%. Het makkelijkste is om een deel van het water met het zout en een snuf suiker te verwarmen totdat deze zijn opgelost.
Bij nat pekelen kun je de vuistregel van ongeveer 80 gram zout per liter water aanhouden. Hier kun je allerlei ingrediënten aan toevoegen, denk aan laurierblaadjes, viskruiden, of wat zoeters zoals ketjap of honing.
In 1 liter zeewater zit gemiddeld 35 gram zout (dat zijn ongeveer drie eetlepels). Reële waarden variëren van 10 g/l in de poolgebieden tot 50 g/l in de tropen. Dat verschil is te wijten aan het klimaat.
Reden: vaak staat alleen de hoeveelheid natrium op een product vermeld. Omrekenen doe je zo: X gram natrium * 2,5 = het aantal gram zout. Dus als een product van 100 gram 2 gram natrium bevat, dan zit er dus 2 * 2,5 gram = 5 gram zout in. Dit is bijna de maximum hoeveelheid zout per dag voor volwassenen.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder (zie tabel). De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
Voorbeelden hiervan zijn rookkaas, Roquefort en oude en belegen kaas. In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout.
Je kunt het zoutgehalte van bepaalde producten ook vinden en met elkaar vergelijken via de zoutwijzer van de Hartstichting. Zo zit er in een frikandel bijvoorbeeld 1,35 gram zout, in een gekookt ei slechts 0,19 gram en een groentespies 0,05 gram!
Volwassen in Nederland krijgen per dag ongeveer 9 gram zout binnen (mannen 9,9 g, vrouwen 7,5 g). De maximale hoeveelheid zout per dag ligt voor kinderen iets lager, namelijk: • 1-3 jaar: maximaal 3 gram, • 4-6 jaar: maximaal 4 gram, • 7-10 jaar: maximaal 5 gram, • boven de 10 jaar: maximaal 6 gram.
Hoeveel zout is gevaarlijk? Vanaf 3 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kunnen problemen ontstaan. Een eetlepel zout is ongeveer 15 tot 25 gram.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.