Het duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Soms kun je een langere tijd kiezen, variërend van 1,5 tot 24 uur.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Gemiddeld genomen kunnen we zeggen dat het circa 20-45 minuten duurt voordat uw wasgoed gedroogd is. Wanneer het wasgoed gemangeld moet worden betekend dit dat een kortere droogcyclus verstandig kan zijn.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Als je een droger hebt, kun je wel de ventilatiefunctie daarvan gebruiken. Doe je spijkerbroek in de droogtrommel met een speciale droogdoek en zet hem ongeveer 20 minuten aan.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Gemiddeld doet een condensdroger 2 uur en 1 kwartier over het drogen van 8 kilo was. Dit is een half uur sneller dan bij een warmtepompdroger. Vergeet niet dat je wasgoed met een condensdroger minder lang mooi blijft en je veel energie verbruikt. Dit komt door de hoge droogtemperatuur.
Het maximale vulgewicht varieert bij wasdrogers tussen de 7 en de 10 kilo. Het is belangrijk om een wasdroger te kiezen met een trommelinhoud die bij de vulcapaciteit van je wasmachine past. Wanneer de wasdroger een lager vulgewicht heeft dan je wasmachine, kun je niet al het vochtige wasgoed in één keer drogen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Natte was sneller droog in de droger
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Een warmtepompdroger doet er gemiddeld 120 minuten over om je wasgoed te drogen. Ten opzichte van een andere soorten wasdrogers is een warmtepompdroger de minst snelle wasdroger. Een snelle warmtepompdroger droogt in een kortere tijd dan deze gemiddelde droogtijd.
Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Ten eerste: maak de droger schoon. En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Ja, dat kan. Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.