Analyses, uitgevoerd door een onafhankelijk geaccrediteerd instituut, hebben aangetoond dat in de meeste Leerdammer producten minder dan 0,01 gram lactose per 100 g kaas aanwezig is. De meeste Leerdammer-producten kunnen hierdoor worden beschouwd als lactose-vrij.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Harde kazen (zoals emmentaler, comté, gruyère...) zijn van nature lactose-vrij. De lactose is verwijderd tijdens de bereiding van de kaas (uitlekken, rijpen). Daarom moet het consumeren van kaas, een bron van calcium en proteïnes, aangemoedigd worden bij mensen met een lactoseintolerantie.
Smeerkaas: – MinusL smeerkaas (lactosegehalte <0.1g lactose op 100g) verkrijgbaar op www.thefreefromshop.nl en (www.lactosevrijwinkelen.nl). – Eru prestige smeerkaas extra gerijpt verkrijgbaar bij alle supermarkten. – Eru Maasdammer smeerkaas verkrijgbaar bij Jumbo.
In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose. Er zijn ook zuivelproducten met de claim 'lactosevrij'.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Het korte antwoord op de vraag “Is boter lactosevrij” is dus: nee, boter is niet lactosevrij, maar bevat een heel klein beetje lactose. Deze hoeveelheid lactose is echter zo klein, dat boter door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed wordt verdragen.
Van Wijngaarden's Zaanse Mayonaise heeft als enige de volle romige smaak van échte mayonaise met een prettig zuurtje. Deze is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij.
Hierbij een aantal voorbeelden van lactosevrije koeken: Lu: Bastogne, Belvita multigranen, Betterfood, Boudoir, Grany Brut pure chocolade, Madeira, Mini Crackers, Tuc.
We kunnen daarom zeggen dat ongerijpte en zachte kazen vaak meer lactose bevatten als gerijpte harde kaas. De mate waarin iemand lactose intolerant is verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen hebben geen klachten bij een kaas die minder als 1 gram lactose per 100 gram kaas heeft.
Ben je lactose-intolerant, volg je het FODMAP-dieet of heb je last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)? Ook dan kun je gewoon kaas blijven eten – je moet enkel de juiste soorten – de kazen zonder lactose – weten te kiezen. Vooral oude, lang gerijpte kazen zijn dikwijls een goede keuze.
Het klopt dat er geen lactose in oude kaas zit. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen dit product dus met een gerust hart eten. Bij de bereiding van kaas zetten melkzuurbacteriën de lactose in melk om in melkzuren. Tijdens het lange rijpingsproces van oude kaas verdwijnt alle lactose.
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
Voedingsmiddelen met een matige hoeveelheid lactose (minder dan 1 – 4 gram lactose per 100 ml/gram) geven vaak in kleine hoeveelheden, ongeveer 2 tot 4 el, geen problemen. Denk aan zachte kazen zoals hüttenkäse, mascarpone, mozzarella, ricotta, schapenkaas, Griekse yoghurt, kwark, room, crème fraiche en zure room.
Het verhaal Remia Fritessaus Plantaardig is de eerste ei-vrije, lactosevrije en glutenvrije fritessaus die volledig plantaardig is. Een Fritessaus waar iedereen van kan genieten. Uiteraard met de romige smaak die je van Fritessaus gewend bent.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag. Let wel altijd op, want het kan per merk verschillen.
door de aanwezigheid van melkeiwitten zijn geen van de Croma producten geschikt voor personen met een koemelkeiwitvrij dieet. Zit er ook lactose in Croma? Ja. In alle Croma varianten zit lactose.
Ísey Skyr Bosvruchten is niet alleen hoog in proteïnen, koolhydraat- en vetarm maar ook lactosevrij. Door de toevoeging van lactase en een speciale filtertechniek wordt de lactose afgebroken en is deze variant geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
We denken ook aan onze klanten met een intolerantie voor melkproducten! Zo vind je in onze rekken ook lactosevrije yoghurt, melk en room. Onze melk van Milbona draagt het AA-label. Dat garandeert dat er aan bepaalde eisen wordt voldaan omtrent hygiëne, dierenwelzijn en de verwerking, ophaling en kwaliteit van de melk.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.