Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Leer is een duurzaam product dat wereldwijd geproduceerd wordt. Vooraleer je een stuk leer in je handen krijgt, is er al een volledig proces aan vooraf gegaan. Vroeger was het vervaardigen van leer puur handwerk, maar tegenwoordig gebeurt dit wel al eens deels met een geautomatiseerd proces.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Niet alleen is niet te achterhalen uit welk land het leer van een paar schoenen of een leren tas komt, het is ook niet te achterhalen van welk dier het komt. Hoewel het meeste leer nog steeds van koeien komt, worden de huiden van schapen, geiten, maar ook honden en katten, gebruikt voor de productie van leer.
Chroom wordt gebruikt voor het looien van leer. Het gaat hier om Chroom III, een onschadelijke, zelfs voor het lichaam benodigde chroomsoort. Daarnaast bestaat Chroom VI of zeswaardig chroom. Dit is zeer giftig, zelfs al in kleine hoeveelheden.
Bij het maken van leer worden namelijk veel giftige chemicaliën gebruikt. Het Blacksmith Institute, een stichting die probeert milieuvervuiling in ontwikkelingslanden te verminderen, heeft de leerindustrie zelfs toegevoegd op de lijst van de 10 giftigste industrieën ter wereld.
Leer is een duurzaam en veelzijdig product. En biologisch afbreekbaar. Maar het is een bijproduct van de vleesindustrie, gemaakt met een sterk milieuvervuilend proces.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Feiten en fabel: leer is duur. Leer is doorgaans duurder dan stof. Maar er zal dan ook goed vergeleken moeten worden met de levensduur en de praktische eigenschappen van leer. Maar, indien je kiest voor een kwalitatieve stof, die qua sterkte geschikt is voor intensief gebruik, is het prijsverschil minimaal.
Productieproces. Leer is gelooide huid van dieren. Het productieproces, waarbij het leer als eindproduct tot stand komt bestaat uit diverse bewerkingsgangen. Voordat het leer gebruikt kan worden, wordt het gelooid.
Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is van de slacht. Helaas is dit niet zo. De leerindustrie is een op zichzelf staande industrie waar heel veel geld in omgaat. Er worden per jaar rond de 1 miljard dieren gedood, alleen voor het leer.
Tassen en schoenen van vegan leer zijn goede voorbeelden van vegan items die niet altijd duurzaam hoeven te zijn. Vegan leer wordt namelijk vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals microvezel en polyester. Deze synthetische materialen worden gewonnen uit ruwe aardolie en zijn dus net zo slecht als plastic.
Volgens hem helpt vegan leer, dat gemaakt is van plastic de dieren niet. Wanneer je met een tas gemaakt van dit materiaal langs bijvoorbeeld een scherpe leuning loopt, brokkelt de stof langzaam af. Het plastic komt zo in de lucht en uiteindelijk in de zee terecht. Daar komt het in de maag van dieren.
Je kunt het leer ook versnijden en direct hergebruiken in andere producten. Dit wordt veel met oude bankstellen gedaan. Mensen maken er tassen, armbandjes of iPad-hoesjes van. Met schoenenleer gebeurt dit bijna nooit.
Levensduur van Eco leder
Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.
Maar sommige eigenschappen van echt leer zijn niet te overtreffen. Zo is echt leer ademend, warm en waterafstotend.
Slijtage. De exacte levensduur van leer is niet te bepalen. Sommige doen 30 jaar met een leren meubelstuk, waar anderen er maar 3 jaar mee doen of nog korter door bijvoorbeeld huisdieren. Het is in ieder geval wel belangrijk om niet op uw bank of stoel te gaan staan.
Leer wordt niet gemaakt, maar is gegroeid. Het is een natuurproduct en wordt middels diverse methoden bewerkt tot een gewenst eindproduct.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is. Het kan vochtig worden, zonder dat het vochtig aanvoelt.
Bovendien moet het leer eerst nog worden gelooid alvorens het kan worden verwerkt tot een product. En dat gebeurt chemisch. Voor het looien van 1 kilo materiaal is er ongeveer 300 liter schoon water nodig. Naast dier en milieu is het ook gevaarlijk voor de mens.
Bij de productie van vegan leer wordt gebruik gemaakt van met name synthetische materialen als polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Pu is daarbij minder schadelijk dan pvc. Deze synthetische materialen hebben echter wel een belangrijk nadeel: ze bevatten plastic en zijn daarom niet afbreekbaar.
Deze kunstleren zijn vaak vervaardigd uit polyurethaan (PU) met een micoporeuze structuur. Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.
Bio-leer is nét dat stapje extra. Door zijn natuurlijke eigenschappen is dit materiaal binnen 15 dagen voor 100% opgenomen in de grond (als onderdeel van de composthoop) en gebruikt de leerlooijerij dit dan ook om de omliggende landbouwvelden te bemesten, aangezien het bijdraagtaan een vruchtbare grond.