LED lampen waarbij wel een trafo is benodigdSommige LED lampen (vaak fittingtype GU5.3) zijn alleen geschikt voor 12 Volt, dat is een stuk lager dan het 230 Volt lichtnet in huis.
LED lampen met 12 Volt zijn de ideale vervangers voor conventionele halogeenlampen met een lage spanning (12V). Door de innovatieve LED technologie bereik je niet alleen een hoge energiebesparing, maar profiteer je ook van een aanzienlijk langere levensduur en een zeer hoge lichtkwaliteit.
Als je namelijk direct 220/230V op een klein LED lampje plaatst, dan blaas je het direct op. Bij LED verlichting moet er dus altijd een trafo tussen het netstroom en jouw lamp. Alle spots in onze webwinkel zijn complete producten.
De waarde van de nominale spanningsval is afhankelijk van de kleur van de led; bij rode leds is dit meestal zo'n 1,9 volt, bij gele en groene leds 2,0 respectievelijk 2,1 volt, en bij blauwe en witte leds 3,6 volt.
LED-verlichting dat op een lager voltage werkt heeft eigenlijk altijd een LED-trafo nodig. Dit heeft te maken met de minimale belasting, een elektronische transformator geschikt voor uw oude verlichting heeft een minimaal aantal watt nodig om goed te werken.
Bij het aansluiten van de led driver adviseren we altijd om de secundaire kant eerst aan te sluiten. Dit is de kant van de spot of ledstrip. Daarna sluit u de primaire kant aan, de kabel die naar het spanningsnet gaat. Wanneer u meerdere spots of strips aansluit op een led driver moet u deze in serie te schakelen.
Ook uw 12V halogeenspots kunnen vervangen worden door LED-spots 12V. Bij deze lampen wordt een transformator gebruikt, deze zal ook vervangen moeten worden door een LED-trafo.
Een led sluit je aan in de juiste oriëntatie. Net zoals een diode zal deze geen stroom geleiden als deze in de verkeerde richting is aangesloten, en dan zal de led geen licht uitstralen. De led gaat niet stuk als je hem verkeerd om aansluit, je kunt makkelijk proberen of het werkt door hem even om te draaien.
Een LED mag nooit zonder meer op een spanningsbron worden aangesloten. Er dient altijd een stroombegrenzer aanwezig te zijn zoals een eenvoudige weerstand, omdat een LED in feite een diode is.
Doordat de spanning over de led ook een beetje stijgt bij een grotere stroom, zal de kleur iets naar een kortere golflengte opschuiven; een blauwe led zal bij lage stroom meer groenig schijnen en een rode led wordt (heel even) geel bij zoveel stroom dat hij stuk gaat.
Dat hangt af van de totale installatiewaarde (VA) van de verlichting die je wilt aansluiten. Je kan tot 50 resp.100 VA aansluiten op de HUB-50/100 en de SMART HUB-150 kan tot 150 VA aan verlichting van stroom voorzien.
Gestabiliseerde trafo's of 'LED trafo's' zijn doorgaans geschikt omdat de spanning stabiel is (bijvoorbeeld 12 Volt) en omdat ze vaak ook werkzaam zijn wanneer je energiezuinige LED lampen aansluit.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Een 12 volt verlichtingssysteem is beter bekend als low-voltage verlichting. Omdat dit systeem maar 12 volt is, heb je geen elektricien nodig om je te helpen bij het installeren.Het is veiliger!Laagspanning geeft geen risico voor ernstige shocken.
12 watt LED verlichting komt ongeveer overeen met een 120 watt gloeilamp en is hierdoor een stuk meer energiezuiniger dan de gloeilamp.
Een LED lamp van 12 watt per meter geeft ongeveer 1260 lumen af. Dit komt overeen met een gloeilamp van ongeveer 120 watt en een halogeenlamp van 100 watt of een Spaarlamp van 20 watt. Hierdoor is een LED verlichting de meest energiezuinige oplossing.
NEE! De LED-strip kan niet direct op de netstroom worden aangesloten, integendeel zelfs! De netstroom levert zoveel energie dat de LED-strip kan doorbranden, zorg daarom altijd voor een voeding en controller TUSSEN de LED strip en de netstroom!
Verder bestaat een ledlamp uit een anode (+) en een kathode (-). De stroomrichting van een ledlamp gaat van de anode naar de kathode, waarbij de anode de langste draad heeft en de kathode - de negatieve aansluiting - het kortste draad.
Als je een voltmeter hebt, is het simpel: sluit de min van de voltmeter aan op de kathode van de 'onderste led', dus de led die op de laagste spanning is aangesloten. Meet met de plus-pen van de meter aan de contacten van de achtereenvolgende leds, te beginnen bij het onderste exemplaar.
Dit komt door de LED technologie. Deze is uiteraard anders dan bij een gloeilamp het geval is. LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier.
LED lampen hebben weinig spanning nodig. Wanneer de spanning onvoldoende is zal de lamp niet branden en op dat moment zal de spanning zich opbouwen in de lamp. Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp.
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
Ook R7s halogeen staaflampen vervangen door led kan één-op-één. Belangrijk bij het kiezen van een R7s led staaflamp zijn de diameter en dimbaarheid. R7s led lampen zijn vaak namelijk te dik om in bestaande armaturen te passen óf de R7s led lampen zijn niet dimbaar.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.