Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Natuurlijk mag de Lavendel niet ontbreken in deze lijst. Deze zomerse bestseller trekt veel bijen aan en bloeit met geurende aren vol paarse bloemen. Neem bijvoorbeeld de Lavendula stoechas (vlinderlavendel). Niet alleen geliefd door vlinders, maar ook door bijen!
Deze heerlijk geurende plant wordt erg graag bezocht door vlinders, bijen en hommels. Hij bloeit in de warmste zomermaanden en groeit op vrijwel elke goed doorlatende grond. De plant is prima te snoeien.
Wie kent het niet: de geur van Lavendel. Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus.
Lavendel werkt als een magneet op bijen, hommels en vlinders. Het is een feestje om naar te kijken! Deze vaste plant verspreidt ook nog eens een heerlijke, rustgevende geur.
Lavendel
Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen. Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant.
De geur van lavendel heeft een rustgevende werking op de mens. Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
De struik heeft grijze bladeren en heeft een typerend paars bloemetje dat kruidig en zoet ruikt. De lavendelstruik is een echte trekpleister voor bijen, hommels en vlinders, aangezien het hun bron is voor nectar en stuifmeel.
Lavendel is niet alleen mooi en geurig, maar ook gemakkelijk te onderhouden.De plant gedijt goed in de meeste grondsoorten en heeft weinig water nodig om te overleven. Hierdoor is lavendel een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsarme plant met een grote impact.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Lavendel kunt u prima gebruiken als bodembedekker.
De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de 'Hidcote' plant je best 35 cm van elkaar.Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering.
Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Zet een schoteltje leem neer voor metselbijen. Je kunt de bijen ook helpen met een nestkast, beter bekend als een bijenhotel.
Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig. Niet alleen voor zichzelf, maar ook als voedsel voor hun jongen. Bomen, struiken en planten hebben nectar en stuifmeel. Het belangrijkste is dat er altijd voedsel beschikbaar is.
Kruiden zijn ook typische bijenlokkers: Bieslook, oregano, salie, rozemarijn, dille, tijm, kamille, basilicum, koriander, kervel, lavas, borage (komkommerkruid), munt en lavendel.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Een spray met lavendelgeur heeft dezelfde werking als die met de etherische olie. De zilvervisjesspray heeft als voordeel dat het makkelijk en snel in gebruik is. Je sprayt deze in kieren en naden waar de zilvervisjes zitten.
De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Ja, Lavendel thee is bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst, en draagt bij aan een goede nachtrust.