Of lasagne gezond is, hangt af van het recept. Kant-en-klare diepvries lasagne is over het algemeen niet de gezondste keuze. Deze bevat relatief weinig groente, maar wel veel zout en vet. De kaas die wordt gebruikt op kant-en-klare lasagne is meestal geen echte kaas, maar analoog kaas.
In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet. Dit is te 'danken' aan het gehakt, de kaas en de bechamelsaus. Verzadigd vet verhoogt het ongunstige LDL-cholesterol in je bloed. Het vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Lasagne is een typisch comfortfood, maar er is niets voedzaams aan witte noedels met vettig gehakt en klonten kaas . Gelukkig is het mogelijk om van deze Italiaanse favoriet te genieten zonder 800 calorieën en meer dan een dag aan natrium en verzadigd vet in één portie binnen te krijgen.
In lasagne zitten namelijk heel veel calorieën en vetten. Laten we eens kijken wat er eigenlijk in zit: Volgens het voedingscentrum zit er in een bord (400gr) lasagne 648 calorieën. Hiervan is 11,2 gram verzadigd vet.
Vervang het rundergehakt met 20% vet door gehakt met 5% vet, gebruik 10 ml olijfolie voor 5 ml, vervang de kaassaus door halfvolle crème fraîche en vervang de mozzarella door een variant met minder vet. Zo krijgt u een heerlijke lasagne en bespaart u maar liefst 436 calorieën.
Het Italiaanse dieetplan om aan te komen bestaat uit calorierijke maar voedzame opties zoals risotto en lasagne, belegd met kaas en vlees, om de calorie-inname te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak of gezondheid.
Rood vlees, zoals rundvlees of varkensvlees, wordt ook vaak gebruikt in Italiaanse gerechten zoals lasagne, gehaktballen en Bolognese saus. Deze voedingsmiddelen worden als "zwaar" beschouwd omdat ze veel calorieën bevatten en je langer een vol gevoel kunnen geven in vergelijking met lichtere gerechten.
Voedingsdeskundigen leggen uit dat een dagelijkse en evenwichtige inname van pasta niet schadelijk is voor de gezondheid; in feite levert het een nutritioneel evenwichtige bijdrage aan ons dieet. Pasta is een van de hoekstenen van het mediterrane dieet, dat bekend staat als een gevarieerd en evenwichtig voedingsschema.
Lasagne is troostend en vullend en is een van de beste ovenschotels ter wereld. Maar als het met veel kaas wordt belegd, kan het een cholesterolbom zijn . Zorg dat het in uw wekelijkse dinerrotatie zit door volkorennoedels te gebruiken en de juiste kaas te kiezen.
Lasagne is vullend, relatief eenvoudig te bereiden, zeer aanpasbaar en blijft lang goed . Hierdoor is het een interessante keuze voor zowel restaurantchefs die menu's samenstellen als voor thuiskokers.
Groente bijgerechten om te serveren bij lasagne
Een simpele veggie side, of het nu gebakken groenten zijn of een schaal met geroosterde broccoli , als lichte touch en een makkelijke manier om het diner af te ronden. Knapperige geblancheerde sperziebonen geserveerd met gebakken sjalotten en boterachtige amandelschaafsel.
De Lasagne Bolognese is 330 gram en daarmee een portie voor 1 persoon.
Lasagna is immers het Italiaanse enkelvoud van het dunne deegblad en lasagne is de meervoudsvorm.
Zoals veel favorieten met veel ingrediënten, kan een lasagne vol kaas overladen zijn met dingen als verzadigde vetten . Een lasagne zonder vlees, met groenten, is gezonder. Kies ook voor magere of vetvrije kaas. Denk erover om het te maken met volkorenpasta.
Of lasagne gezond is, hangt af van het recept. Kant-en-klare diepvries lasagne is over het algemeen niet de gezondste keuze. Deze bevat relatief weinig groente, maar wel veel zout en vet. De kaas die wordt gebruikt op kant-en-klare lasagne is meestal geen echte kaas, maar analoog kaas.
Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Voeding zoals een pizza uit de diepvries is niet gunstig voor je gezondheid. Je herkent deze producten aan de ultralange ingrediëntenlijsten waar je weinig van herkent.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Eenvoudige pasta met marinara saus is een goede optie voor een lager cholesterolgehalte als je in een Italiaans restaurant eet , zegt Kris-Etherton. Kijk ook naar gegrilde kip, vis of geroosterde groentegerechten, voegt ze toe. Gerechten met bonen en peulvruchten bevatten veel vezels en kunnen helpen het cholesterol te verlagen, zegt Collingwood.
Chinees afhaaleten kan een redder in nood zijn op drukke doordeweekse avonden, maar kies er wel voor om cholesterol en natrium te vermijden . Pittige en zure soep, gestoomde dumplings en hoofdgerechten die gestoomd of licht geroerbakt zijn, zijn betere keuzes dan vette eierdruppelsoep, loempia's of gefrituurde specialiteiten.
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
Wist je dat Italianen pasta als voorgerecht eten? Dat betekent kleinere porties . Het hoofdgerecht bestaat meestal uit vlees en salade. Salade is over het algemeen een onderdeel van elke maaltijd.
Wij adviseren om de lasagne maximaal 48 uur in de koelkast te bewaren. Plaats de lasagne in een luchtdichte container om te voorkomen dat het uitdroogt of vreemde geuren absorbeert.
Een low FODMAP lasagne kan helpen spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, gas en buikpijn te voorkomen of verminderen . PDS-vriendelijk: Een aanzienlijk deel van de mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) vindt verlichting van hun symptomen wanneer ze een low FODMAP-dieet volgen.
Een van de grootste boosdoeners bij indigestie is de dubbele dosis dierlijke eiwitten en koolhydraten , zoals lasagne of een steak sandwich. Omdat eiwitten en zetmeel verschillende enzymen en verschillende zuurtegraden nodig hebben om verteerd te worden, dwingt het eten ervan samen het lichaam om een keuze te maken tussen de twee.
Lasagne. Lasagne is misschien een heerlijk Italiaans comfortfood, maar het is geen goede keuze als je je bloedsuikerspiegel onder controle wilt houden . Omdat noedels het hoofdingrediënt van lasagne zijn, bevat dit gerecht vaak veel geraffineerde koolhydraten en weinig vezels.