De noordpoolcirkel doorkruist het gebied van Lapland. Het grootste gedeelte van Lapland ligt daarmee boven de poolcirkel. Wanneer je een Lapland kaart zou maken zou je zien dat het gebied verspreid ligt over de volgende vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.
Lapland is een uitgestrekt gebied over vier landen, namelijk: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een uiterst groot gebied in het noorden van Europa, dichtbij het poolgebied. Lapland bedekt een groot gedeelte van Noorwegen, het noorden van Zweden en een klein gedeelte van Finland.
Lapland is geen land met duidelijk afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het gebied in Noord-Scandinavië, waar rendieren leven, Lapland genoemd. Dit is in feite het gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) dat boven de poolcirkel ligt.
Lapland is een regio in Finland, het is de grootste regio van het land. Een bezoek aan Finland tijdens de kerstperiode is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Rovaniemi. De stad ligt niet alleen op de Poolcirkel, maar het ligt ook vlakbij de woonplaats van de Kerstman.
Lapland beslaat in Zweden een kwart van het land en heet in het Zweeds Lappland. In Finland wordt Lapland Lappi of Lapin Maakunta genoemd. Hier loopt Lapland van Rovaniemi, dat op de Poolcirkel ligt, door tot aan de grens met Noorwegen.
In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland.
De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en tabak in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.
Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.
De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland (Sápmi). Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van de rendieren die zij volgden op hun trek door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland.
Hoe koud is het in Lapland in de winter? In de wintermaanden, tussen december en april, zakken de temperaturen naar ongeveer -5ºC tot -15ºC. Soms schommelt het kwik rond het vriespunt, maar er wordt ook wel eens -20ºC tot -30°C op de thermometer aangetikt. De gevoelstemperatuur is anders dan in Nederland en België.
In Fins Lapland is Fins de officiële taal. Het Fins is een Fins‑Oegrische taal, verwant aan het Hongaars, voor Nederlanders bijna onmogelijk om te leren. In Zweeds Lapland spreekt men Zweeds en in Noors-Lapland wordt voornamelijk Noors gesproken, twee talen die een stuk dichter bij het Nederlands liggen.
Allereerst is het goed om te weten dat Lapland geen land is. Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, namelijk Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een groot gebied en het bedekt voor een groot deel Noorwegen, het volledige noorden van Zweden en een klein deel van Finland.
Zonder overstappen op uw bestemming
Het Pure Noorden is veel dichterbij dan je denkt. Voigt Travel vliegt je in nog geen 3 uur van Brussel of Amsterdam naar Fins Lapland, ter hoogte van de poolcirkel of nog noordelijker!
Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt.
Veel mensen denken dat Lapland alleen in Finland ligt, maar dan mis je toch echt een prachtig deel van Zweden (misschien wel het mooiste deel!). Speciaal voor iedereen die in Zweeds Lapland het noorderlicht wil zien is er in Abisko het noorden het Aurora Sky Station gebouwd.
Lapland of Samenland (Noord-Samisch en Zweeds Sápmi, Lule-Samisch Sábme, Zuid-Samisch Saemie, Noors Sameland) is de culturele regio die traditioneel wordt bewoond door de Samen (ook wel Lappen). De Samen beschikken wel over meerdere eigen talen (de Samische talen), maar niet over een eigen staat.
Rendier en eland, natuurlijk, maar ook hoenders, zalm en witvis. In de lente, zomer en herfst vormden wortels, knollen en wilde kruiden een belangrijke toevoeging op het bord. Erg typisch in de regio zijn ook de bessen, zoals rode bosbessen en kruisbessen, die aan zowel zoete als hartige gerechten worden toegevoegd.
Lapland beslaat in Zweden een kwart van het land en heet in het Zweeds Lappland. In Finland wordt Lapland Lappi of Lapin Maakunta genoemd. Hier loopt Lapland van Rovaniemi, dat op de Poolcirkel ligt, door tot aan de grens met Noorwegen.
Lapland is het noordelijke gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een klein deel van Rusland. In Finland heb je een regio die ook Lapland heet, in Zweden is er het Zweedse landschap Lapland. Lapland ligt zo dicht bij de poolstreek dat het hier in de winter ijzig koud is en nauwelijks licht wordt.
Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker. December en januari zijn dan dus de donkere maanden, waarbij het kort daglicht is in Lapland (van 09.30 uur tot 15.00 uur).
Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. Strikt genomen vallen Finland en IJsland hier dus niet onder.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.