Sun Beauty Comfort Milk van Lancaster is de beste zonnebrand voor een gevoelige huid. Let op: bij een gevoelige huid is het extra belangrijk dat je een aparte, goede zonnebrandcrème aanschaft voor je gezicht en één voor je lijf.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Wat zijn we trots dat de non-profitzonnebrand Suncover ook dit jaar weer als beste zonnebrand van 2022 getest is door de Consumentenbond! Ook hebben we het predicaat Groene Keuze gekregen. Lees meer over de test.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De non-profit zonnebrandcrème Suncover SPF 30 van Dr.Jetske Ultee is volgens de Consumentenbond de Beste Zonnebrand in 2020, 2021 & 2022. Wanneer is een zonnebrandcrème goed of slecht? Goede zonnebrandcrème beschermt je tegen uv B én tegen uv A-straling.
Wat de prijs van je zonnebrand ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een dure.
Drie zonnebrandcrèmes falen faliekant in de test van de Consumentenbond. De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) bieden veel minder bescherming tegen UVB stralen dan zij op de verpakking beloven. De Consumentenbond raadt het gebruik van Clinique en Europrofit (Kruidvat) af.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.
Goed nieuws: nee! Experts vertellen aan RTL Nieuws dat zonnebrand van een huismerk je huid even goed tegen UV-straling beschermt als zonnebrand van een duur merk. Voor het risico op huidziektes door UV-straling hoef je het dus niet te doen.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Beste Koop: Cien Sun (Lidl) Sun Lotion 30 Love your planet
Net als de Beste uit de Test scoort ook dit middel goed op duurzaamheid. Het is daarmee ook een Groene Keuze. Een extra voordeel is dat dit middel geen microplastics bevat. Met de bescherming zit het bij dit middel goed.
Kijk je vervolgens naar de samenstelling en aanwezige zonnefilters, dan kan je voorzichtig samenvatten dat zonnebrandcrèmes met zinkoxide, die bovendien géén avobenzone, oxybenzone en octocrylene bevatten, het minste risico geven op gele vlekken in kleding.
Er is dus altijd een stukje UV-straling dat niet weg te filteren valt. Hierdoor word je dus ook met een factor 50 bruin. Het gaat wat minder snel dan wanneer je een factor 15 zou gebruiken, maar bruin worden kan zéker.
"Het risico om je niet in te smeren is veel groter", zegt Wakkee, met eerst verbranding als zichtbaar gevolg.Daarna volgen huidveroudering en op de lange termijn het risico op huidkanker. Ieder jaar krijgen in Nederland 70.000 patiënten de diagnose huidkanker.
Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15. Maar ook flesjes met dezelfde SPF (Sun Protection Factor) kunnen per fabrikant erg verschillen in prijs. Dat heeft echter niks te maken met een betere bescherming.
De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag smeren met SPF 15. Op een heel zonnige dag en wanneer je sneller verbrandt kies je eerder voor een zonnebrand met SPF 30.Mensen met een heel lichte huid en kinderen gebruiken een zonnebrand met SPF 50(+).
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Geen voorstander van elke dag smeren
Vooral bij kinderen wordt dit vaak geadviseerd, maar als je elke dag smeert, went je huid niet aan het omgevings-uv. Als je dan een keer vergeet te smeren, is de huid extra kwetsbaar en verbrand je sneller."
Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.
Australian Gold is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van bruinen. Deze zonnecrème voor het gezicht met factor 45 beschermt je gezicht tegen de schadelijke zonnestralen en bevat een graduele zelfbruiner.
Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) minder wordt.
In 2020 is Biodermal zonbescherming door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste zonnebrandcrème voor volwassenen en kinderen! Biodermal gevoelige huid Zonnecrème gezicht SPF 50 is speciaal voor het gezicht ontwikkeld.
Een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon.