De ondervloer die onder het laminaat gelegd wordt, draagt in grote mate bij aan de geluiddempende eigenschap van de vloer. In de productspecificaties wordt dit altijd aangeven met decibel (db). Een laminaat dat 10db geluid weert is de standaard om aan te houden.
Tapijt is de ultieme geluiddempende vloer. Dat merk je al als je een vloerkleed in een galmende ruimte legt, laat staan als je een hele verdieping met tapijt bekleedt.
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
Een van de nadelen van laminaat is dat u sneller last heeft van geluid, laminaat is erg gehorig. Meer dan bijvoorbeeld een houten vloer. Dit nadeel is echter heel makkelijk te voorkomen door een geschikte ondervloer onder het laminaat te plaatsen.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen.
Zo is de beste geluiddempende vloer een zachte vloer in de vorm van tapijt of tapijttegels. Tapijt als vloerbedekking is echter tegenwoordig veel minder populair dan vroeger. De meeste mensen geven dan ook de voorkeur aan harde vloeren als kurk, pvc en laminaat.
Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere. PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid.
PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins. Je vindt dan ook voor beide vloeren bijvoorbeeld een tegellook of houtlook.
Doorgaans zal het in het voorjaar vaker voorkomen dat je laminaat kraakt door luchtvochtigheid. Als gevolg van een hoge luchtvochtigheid zal het laminaat uitzetten.Hierdoor komt het eerder tegen je muren of ondervloer aan, wat een krakend geluid veroorzaakt.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Doordat de PVC stroken worden verlijmd op de ondergrond zit er geen ruimte tussen de ondergrond en de vloer, dit draagt bij aan de geluidsdemping. Vloeren van PVC verminderen daardoor tussen de 2 tot 4 dB!
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
De beste manier is om allereerst de holle ruimte onder de planken te voorzien van een minerale wol, zoals bv.glaswol. Hiermee verminder je het 'klankkast effect' van de houten vloer en zorg je tegelijk thermische isolatie. Nadien kun je speciale geluidsisolerende matten leggen (bijvoorbeeld Isomat KE).
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
PVC staat erom bekend om een van de meest isolerende en geluiddempende vloeren te zijn. PVC heeft een prettig zacht loopgeluid. Door het zachte materiaal zijn de PVC vloeren ook zeer geschikt voor tussenwoningen en appartementen waarbij het belangrijk is dat de vloeren geluiddempend zijn om overlast te voorkomen.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Hier kun je op letten bij een woonkamervloer:
PVC is een stille vloer en geleidt de warmte van vloerverwarming het beste. Vinyl dempt het geluid goed en is een budgetvriendelijke keuze. Parket is hét alternatief voor echt hout en een stuk voordeliger. Tapijt voelt heerlijk aan en zorgt meteen voor sfeer en gezelligheid.
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je laminaatvloer. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
Ons advies - ondervloer 7 mm dikke vloerplaat ICM een vochtscherm: Egaliseert en stabiliseert de houten planken. Het vochtscherm beschermt tegen optrekkend vocht. Andere mogelijke ondervloeren: Silent+ 10dB, Redepax 10dB, Redupax+ 10dB.
Geluiddemping <=21 dB. Voldoet aan de EPLF®-vereisten voor gebruik in appartementsgebouwen (20 dB geluidsreductie). Geschikt voor gebruik met vloerverwarming. 2 mm dik polystyreen.
Kies daarom iets dat gemakkelijk te onderhouden is: laminaat, vinyl of ceramische vloertegels. Deze wordt dagelijks gebruikt. Duurzaamheid en gemakkelijk in onderhoud is hier aan te raden. Kies een vloer die je gemakkelijk schoon kunt maken en waar je niet veel vuil op ziet.
Een donkere vloer in combinatie met lichte wanden laat je ruimte breder en warmer lijken. Een lichte vloer met lichte wanden en een licht plafond zorgt eveneens voor een ruimtelijk effect.
NSG is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het voorkomen en bestrijden van geluidshinder in appartementen. Zo hebben ze een wettelijke geluidsnorm vastgesteld dat het contactgeluid van de vloer aan 10dB moet voldoen.