Een standaard slagroompatroon bevat 8 gram distikstofoxide gas, ook wel lachgas genoemd. Met één patroon kun je ongeveer een halve liter slagroom, saus of mousse bereiden.
Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Voorheen was verkoop voor 'oneigenlijk' gebruik van lachgas via de Geneesmiddelenwet verboden. Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet.
Bereidingswijzen en productie. Lachgas kan in het laboratorium worden gemaakt door verwarming van ammoniumnitraat in een vuurvaste reageerbuis voorzien van een gasopvangsysteem. Eerst komt daarbij ammoniakgas en waterstofnitraat vrij, maar door opvang onder water ontstaat door waterverdringing lachgas.
Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote lachgastankjes. Het gas wordt in de ballon gespoten.
Direct na het inhaleren merk je een sterk roeseffect. Wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Geluiden kunnen anders klinken en je kunt daardoor een lachbui krijgen. Vandaar de naam 'lach'gas.
“In de islamitische cultuur zijn drugs verboden, het is haram,” aldus Nabben. “Daarom zijn er onder moslims nauwelijks problematische drinkers. Maar omdat lachgas officieel geen drug is, leent het middel zich voor moslims die een roes zoeken.
Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Een standaard slagroompatroon bevat 8 gram distikstofoxide gas, ook wel lachgas genoemd. Met één patroon kun je ongeveer een halve liter slagroom, saus of mousse bereiden.
Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt.
Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Lachgasballonnen zijn soms te koop op feestjes.
Lachgas komt via de longen in het bloed. Bijna al het het lachgas ademt de gebruiker weer uit. Een klein deel komt in de urine terecht. Onderzoek naar medische lachgas toont aan dat lachgas soms tot 18 uur aantoonbaar kan zijn in de urine.
Gebruik van lachgas kort voor of tijdens deelname aan het verkeer is net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol. Een ander risico is verkeerd gebruik. Als het lachgas onder te hoge druk in de longen terechtkomt, kan de gebruiker een klaplong oplopen.
Bij eenmalig excessief gebruik van meer dan 50 ballonnen zijn ongelukken gemeld, maar ook beperkt gebruik kan bijwerkingen hebben. Een op de drie gebruikers meldt ongewenste effecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten. Deze gebruikers geven aan vijf tot tien ballonnen te hebben gebruikt.
Gebruikers van lachgas riskeren er een bekeuring van 100 euro.
De mannen hangt een boete van minimaal €1600,- boven hun hoofd. Het is toegestaan om maximaal 2kg lachgas te vervoeren. De gasfles moet dan dicht zijn en vaststaan. Het vervoer van meer dan twee kilo lachgas is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan.
In het verkeer is het verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken. Ook mag je niet onder invloed van middelen rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar.
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
Op lange termijn, na langdurig gebruik van lachgas kan het zijn dat vitamine B12 in het lichaam verlaagd is. Dit heeft effect op je zenuwen. Zo kun je last krijgen van tintelingen in je ledematen, het verlies van spierkracht. Ook bestaat er bij langdurig gebruik het risico dat je een psychose ontwikkelt.
Het kan gaan over lijmen, verven, gassen, verdunners, ontvlekkers, brandstoffen, sprays, en nog veel meer. De kans is dus groot dat je er sommige van gewoon in huis hebt. Toch kan ook dit soort 'snuiven' erg gevaarlijk zijn.
Aanleiding voor de maatregel is een advies van de drugsbeoordelingscommissie CAM. Daarin werd het risico van lachgas voor de volksgezondheid “matig tot groot” genoemd. Er ligt een wet klaar om recreatief gebruik te verbieden. De invoering ervan werd uitgesteld door gebrek aan geld voor handhaving.
De aanwezigheid van een grote hoeveelheid lachgas (≥ 50 liter) levert strijd op met het Bouwbesluit 2012 (artikel 7.6). Vanuit het Bouwbesluit 2012 is te stellen dat de opslag van een grote hoeveelheid lachgas in een huurwoning wel gevaar oplevert en daardoor tevens leidt tot slecht huurderschap.
Bij veelvuldig in- en uitademen bestaat er een kans op zuurstoftekort in de hersenen, waardoor mensen kunnen flauwvallen. Hoe vaker het wordt gebruikt, hoe groter de kans op klachten. In korte tijd veel lachgas gebruiken, kan leiden tot een tekort aan vitamine B12 en blijvende schade aan spieren en conditie.
In de medische wereld wordt lachgas in combinatie met zuurstof gebruikt om pijnprikkels tijdelijk te verdoven. Bijvoorbeeld bij een korte verdoving in het ziekenhuis of een behandeling bij de tandarts. Lachgas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt, zonder zuurstof, als drijfgas bij spuitbussen.
Als de gebruiker veel blijft in- en uitademen in de ballon, als deze persoon twee patronen in 1 ballon doet, of als iemand snel meerdere ballonnen achter elkaar neemt in een sessie, vergroot dit de kans op zuurstoftekort. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan.