Meestal zijn de rosé wijnen fruitige wijnen. En deze fruitige wijnen dienen gekoeld (niet koud) geserveerd te worden om de delicate aroma te proeven. Rosé wijnen worden meestal alleen in de zomer gedronken. Een goede temperatuur voor rosé is 7-10˚C.
In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit. Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen 'toegankelijke' Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe' varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen.
Rosé bewaren
Het beste kan rosé op ca. 9 graden Celsius geschonken worden. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk al te koud is, want de temperatuur in een normale koelkast ligt rond de 5 graden Celsius. Elke wijn smaakt immers het lekkerst op de juiste temperatuur, én in het juiste glas.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
De exacte bewaartemperatuur is minder belangrijk, zolang het maar constant is. De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
De wijnklimaatkast zorgt ervoor dat de temperatuur geregeld wordt tussen de 5-20 graden.
Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.
De houdbaarheid van rosé wijn. Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Het antwoord hierop luidt: ja! Hoewel wijn op een lagere temperatuur bevriest dan water, zijn de meeste vriezers geschikt omdat ze een temperatuur van -10°C of lager bereiken. Het resultaat is wellicht niet geschikt om te drinken maar je kunt bevroren wijn wel verwerken tot een lekkere saus of dressing.
Koud in de vriezer met een jasje van keukenrol
Maak een aantal vellen keukenrol nat en mummificeer je fles wijn van top tot teen. Het water geleidt kou beter en gelijkmatiger over de fles. Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken!
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Hoe lang kun je witte wijn bewaren met schroefdop? Ook voor witte wijn geldt dat je een fles met een schroefdop net zo lang kunt bewaren als een fles met een kurk. Afhankelijk van het type wijn is dit tussen de één en tien jaar.
Ideale temperatuur : tussen 8° en 10° C
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt.
Ongeopende wijn
Langer kan wel, maar de wijn wordt er vaak niet lekkerder op. Voor alle wijnen is het verstandig om ze liggend te bewaren, omdat de drank dan in contact staat met de kurk. Daarnaast is de beste temperatuur om wijn te bewaren rond de 12 graden celsius.
Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif. Het verschilt dus per wijn.
Toch kiest de moderne wijnliefhebber tegenwoordig ook voor een koude rode wijn. Volgens kenners is gekoelde rode wijn fijner en lekkerder. Zet je nu net een glas Merlot of Pinot Noir op kamertemperatuur aan je mond? Wacht dan even met drinken: een glas rood drink je tegenwoordig namelijk koud.