De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Voorkom dat je kleding wast met scherpe voorwerpen zoals een rits of een gesp. Doe die kleding in een waszak of was het apart, waardoor je minder last hebt van pilling op je andere kleding.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Na verloop van tijd vindt men vetluis als een witgrijze smurrie terug in de rubberen afsluitring rond de deuropening, in de pomp, afvoerslangen en de slang naar de niveauregeling (pressostaat). In dit stadium ontstaan vaak ook verkleuringen en vlekken op het wasgoed.
Draai een lege was op 90º C met natuurazijn of soda.
Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Gebruik een vloeibaar wasmiddel met enzymen.
Ze breken ook de eiwitten en suikers af die in natuurlijke vezels kunnen voorkomen. Wanneer je je kleding met dit soort wasmiddel wast, lossen de enzymen de kleine zwakke vezeltjes die pluisjes kunnen vormen op.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je wollen trui of ander pillend kledingstuk. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je kleding te beschadigen.
Pillen ontstaan door het vastplakken van haartjes en wrijving van materiaal, de vezels van het materiaal wikkelen zich hierbij als het ware om elkaar heen. Dit kan tijdens het dragen van je kleding gebeuren, maar ook tijdens het wassen kunnen pillen ontstaan.
Een vochtig droogtrommeldoekje is vaak een goede manier om pluizen van je zwarte kleren te krijgen. Wrijf met het vochtige droogtrommeldoekje over je kleren totdat je alle pluizen verwijderd hebt. Je kunt tevens je wasdroger en een schoon droogtrommeldoekje gebruiken om pluizen van je kleren te krijgen.
Aspirines. Het toevoegen van een of meerdere aspirines aan een warme handwas of de wasmachine doet namelijk wonderen. Binnen de kortste keren zijn alle pluisjes verdwenen.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is geen levend wezentje. Het is een zeepbacterie die op den duur bruine en/of grijze strepen veroorzaakt en de wasautomaat vervuilt. Vetluis kan ook in de slangen van de wasmachine komen en de waterniveauregeling van slag brengen.
Als vuistregel kun je hanteren: Maak je wasmachine 1x keer per maand schoon. Er zijn ook mensen die de wasmachine schoonmaken na elke keer wassen.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.