Het eten van bedorven olijfolie zal je niet ziek maken zoals het eten van bedorven vlees dat doet, maar het verliest waarschijnlijk wel alle voedingswaarden en antioxidanten. Ook zal je eten er vreemd door gaan smaken.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
Olijfolie bewaren, dat doe je nooit in de koelkast, en al helemaal niet in de vriezer. De kwaliteit van de olie gaat bij kou snel achteruit, en de olijfolie zal op den duur veel smaak verliezen. Bewaren doe je dus bij kamertemperatuur, in een afgesloten fles, die donker bewaard moet worden.
Een dikke witte emulsie
Dan bewaar jij je olijfolie op een te koude plek. Als je de olie namelijk bewaart bij een te lage temperatuur (onder de 7°C) zal het beginnen te stollen. De vetzuren beginnen dan verharden waardoor de olie helderheid verliest en er troebel uit begint te zien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als u olijfolie bewaart bij een te lage temperatuur (onder +7 °C) gaat de olie stollen. Als u olijfolie bewaart bij een te lage temperatuur (onder +7 °C) gaat de olie stollen. Dat kunt u zien als witte vlokjes gestolde olie. Die witte vlokken zijn geen teken van bederf!
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Dit is na het bottelen van de olijfolie. Omdat olijfolie uit onverzadigde vetzuren bestaat, bestaat de kans op oxidatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht, maar ook door verhitting.
Een goede olijfolie heeft een groene tot goudgele kleur en kan zelfs troebel zijn. De kleur van het product heeft te maken met de aanwezigheid van overheersende kleurstoffen. Bevat de olijfolie veel chlorofyl, dan zal de kleur groen zijn. Wanneer de olijfolie veel carotine bevat, dan zal de kleur goudgeel zijn.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Gooi gewoon nooit olie, boter of andere vettigheid in je gootsteen. Veeg restjes in de pan af met keukenpapier en gooi het in de prullenbak. Vang frituurvet en grote hoeveelheden olie op in een fles, bak of zak. Deze gooi je uiteindelijk ook bij het grofvuil.
Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of de originele verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt.
Het goede nieuws is dat de beste kwaliteit olijfolie, verse Extra Virgin, zeker twee jaar goed blijft, wat meer is dan welke andere plantaardige olie dan ook, als gevolg van het hoge gehalte aan anti-oxidanten.
De kleur hangt af van de olijven die zijn gebruikt, maar zegt weinig over de kwaliteit. Aan sommige olijfolie wordt een groene kleurstof toegevoegd omdat uit marktonderzoek is gebleken dat de consument denkt dat groene olijfolie gezonder is.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Een dagelijkse hoeveelheid olijfolie van zeven gram blijkt al het risico op een tal van ziektes – waaronder hart- en vaatziekten en kanker – te verkleinen. Hart- en vaatziekten en kanker zijn enkele van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Bloed in je urine, (witte) vlokken in je urine en troebele urine duiden in het algemeen niet op verhoogd eiwit in je urine. Meer weten over wat je urine je wél kan vertellen? Lees hier meer over wat de kleur van je urine zegt over je gezondheid. Eiwit in de urine geeft gewoonlijk geen symptomen.
Is je saus nog maar net aan het schiften -dit kun je zien aan kleine druppels vet die zich aan de randen van je kom verzamelen- dan kun je je saus redden door te stoppen met het toevoegen van vet en door er een klein beetje vocht aan toe te voegen.
Pas net aan het schiften
Gebruik zo'n twee tot vier theelepels water, wijn, azijn of citroensap en klop dit met een garde goed en voor je het weet ziet je saus er weer uit zoals-ie eruit hoort te zien. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed bij een geschifte mayonaise of Hollandaise saus.