Zure melkproducten (zoals karnemelk, yoghurt en kwark) veroorzaken minder slijmvorming in de mond dan melk. Maar laat melkproducten niet onnodig weg uit uw voeding.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken: zoete melkproducten als melk, chocolademelk, allerlei soorten vla en pappen, chocolade; • vervang zoete melkproducten door zure melkproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming.
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen. In sommige gevallen veroorzaken ook andere vruchten extra slijmvorming.
Alle koolzuurhoudende dranken, alle bruisende dranken! Kortom: alle frisdranken! maar frisdrank bevat veel suikers en andere stoffen die het lichaam kunnen uitdrogen. Volgens een studie aan de Universiteit van San Antonio kan uitdroging leiden tot taaier slijm.
Veel mensen denken dat melk drinken slijmvorming in de mond veroorzaakt. (1,2,3) In de meeste gevallen zal het suggestie zijn, want er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor slijmvorming in de mond, evenmin als in de luchtwegen, door het drinken van melk.
Waar komt slijm vandaan
neus, bijvoorbeeld bij verkoudheid/griep of ontregeld slijmvlies of bij roken. neusbijholten, bij chronische irritatie (roken, neusbijholtenontsteking) keel, bijvoorbeeld door irritatie van maagzuur (reflux), roken of schrapen; verkoudheid en griep. longen, bij longaandoeningen en roken.
Zoete melkproducten (gewone melk) laten een plakkerig gevoel in de mond achter. Dit wordt als slijmerig ervaren, maar er wordt niet daadwerkelijk meer slijm geproduceerd.
de slijmvormende eigenschappen van voeding: voedingsmiddelen zoals (koe)melk, sinaasappels, bananen, pinda's en suiker verhogen de slijmproductie, zorgen voor stagnatie en slakken in de spijsvertering en kunnen verschillende ziektebeelden veroorzaken.
Drink voldoende water of andere vloeistoffen. Gorgel met zout water; zout werkt ontsmettend. Eet zaken als knoflook, kippensoep, kurkuma en cayennepeper; ze helpen (volgens grootmoeders recept) het slijm te verminderen. Let op met onder meer zoete zuivelproducten; ze kunnen juist meer slijm veroorzaken.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
We weten het allemaal: roken is voor niemand goed. Het beschadigt de longen onherstelbaar. Ook meeroken kan longziekten veroorzaken. Het is nooit te laat om te stoppen.
Vermijd zoete melkproducten
Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
De terugvloei van maagzuur geeft irritatie en zwelling van de slijmvliezen waardoor heesheid, keelpijn, slijmvorming en het gevoel 'iets in de keel' te hebben (het zogenaamde kropgevoel) kan ontstaan. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen de keel te moeten schrapen.
Baby's en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte 'boerderijmelk' drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem 'op te voeden'. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.