Kroepoek (Indonesisch: kerupuk maar voor 1948 was het kroepoek, Javaans: krupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Kroepoek is dun en hard als het ongebakken is, en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is.
Kroepoek komt oorspronkelijk uit de Indonesische keuken. In Indonesië kent men wel tientallen of honderdtallen soorten kroepoek. Daarbij wordt in Indonesië elke snack die kraakt als 'krp-krp' kroepoek genoemd. Maar de meest bekende kroepoek die hier in Nederland gegeten wordt is de garnalen kroepoek.
Kroepoek is van oorsprong een bijgerecht uit de Indonesische keuken. De naturel kroepoek (kroepoek Udang) wordt gemaakt van een deeg van tapiocameel en garnalen. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat de grondstof van de kroepoek, ook wel de 'pellet' genoemd.
Kroepoek komt oorspronkelijk uit Indonesië. In Nederland kennen wij twee vormen kroepoek, de lange en de korte plakken, alleen in Nederland worden er lange plakken gegeten, niemand weet hoe dat precies komt.
Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek. Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Kroepoek (Indonesisch: kerupuk maar voor 1948 was het kroepoek, Javaans: krupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Kroepoek is dun en hard als het ongebakken is, en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is. De ingrediënten zijn per soort verschillend.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen.
Het bijvoeglijk naamwoord bij het land India is Indiaas (verbogen vorm: Indiase). Het bijvoeglijk naamwoord Indisch is af te raden voor iets wat met India te maken heeft. Indisch is namelijk meestal een historisch begrip uit de koloniale tijd.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
Is het 'de kroepoek' of 'het kroepoek'?
Het is 'de kroepoek', want kroepoek is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die kroepoek'.
Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, van onder andere verse garnalen, gevangen in de Koraaldriehoek. Een mooi gebied met enorm veel vis- en koraalsoorten en waar veel mensen leven van visserij.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) kroepoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroepoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In een zak borrelnoten zit vaak 300 gram. Je krijgt dus snel veel calorieën binnen. Bovendien zijn borrelnoten erg zout en bevatten de pinda's veel verzadigd vet (slecht voor hart en bloedvaten).
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Voor het maken van kroepoek Palembang wordt de vis eerst gedroogd en fijngemalen totdat er vismeel ontstaat. Van dat vismeel en tapiocameel wordt dan een deeg gemaakt. (Tapioca is een bindmiddel wat ervoor zorgt dat het deeg niet uit elkaar valt.)
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Bepaalde producten van Mentos, tic tac en Läkerol bevatten Arabische gom. De toepassingen lijken op die van gelatine, maar Arabische gom is ook door veganisten en moslims te eten.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.