Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week.Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Ei verwerken in een hapje voor je baby
Om de kans op een voedselallergie te verkleinen wordt geadviseerd om na de introductie periode je kleintje tot hij minimaal 1 jaar oud is wekelijks een half ei te geven. Dit kan in 1 keer of verdeeld over enkele dagen per week.
Pinda en ei
Hoeveel ei je baby met 8 maanden mag eten? Een half ei per week is genoeg tot je kind één jaar is. Prak bijvoorbeeld een hardgekookt ei met een klein beetje opvolgmelk, of meng het ei door zijn avondmaaltijd.
Baby's vanaf vier maanden mogen al pinda's en eieren eten. Sterker nog, het is juist goed als ze dat soort voeding krijgen, want dan worden ze daar minder snel allergisch voor. Dat is het advies van de allergologen van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde.
Blijf je wekelijks pinda en ei introduceren tot je baby minimaal 1 jaar oud is. Je mag dit in een keer geven of verdeeld over de week. Geef minimaal 3 theelepels pindakaas en een half ei.
Een milde reactie kan zijn: uitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, buikpijn, spugen, diarree.Een ernstige reactie kan zijn: zwelling van tong, mond of gelaat, benauwdheid, verminderd bewustzijn.
Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind.
Een hard gekookt eitje is het beste en minst 'bewerkt'. Gebruik een hard gekookt ei, prak het fijn met een vork en meng eventueel met wat melk. Geef dit als hapje of meng het door een groentehapje.
Als u uw baby zo vroeg mogelijk laat wennen aan verschillende soorten voeding, dan loopt hij/zij minder risico op een voedselallergie. Daarom wordt geadviseerd om bij de babyvoeding éénmaal per week pindakaas of ei toe te voegen.
Tips voor het geven van ei aan je baby:
Aanbevolen wordt om te starten met groente en 1 soort per keer te geven. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen.
Geef je kind eerst 2 eetlepels en (minimaal 1 uur) later op de dag 4 eetlepels. Vervolg: Geef tot 1 jaar minimaal 1 keer per week: een mengsel van gebakken roerei met fijngemaakt fruit of gekookte groenten. Of geef (vanaf 6 maanden) de helft van een gekookt ei.
Vanaf een jaar mogen ze pas een zachtgekookt eitje of iets dergelijks eten. Ze (en volwassenen trouwens ook) mogen niet te veel eieren eten.
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Je kan fruit pureren tot een lekkere moes voor op de boterham. Bijvoorbeeld mango met banaan of blauwe bessen met banaan. Ook lekker zijn plakjes banaan of aardbeien, schijfjes appel en peer. Maak een puree van groenten: zoals courgette, wortel, spinazie, die rijk zijn aan vitamines en mineralen.
Het is aan te raden om altijd wat margarine of boter op de boterham van je baby te smeren. In boter zit namelijk een aantal goede vetten en vitamines (A, D en E) die je kind nodig heeft. Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor je baby. Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel).
Vanaf 12 maanden mag je vlees of vis af en toe bakken in plaats van het te stomen of te koken. Het mag ook geroosterd worden, zolang het niet verbrandt of taai en hard wordt. Wissel vooral veel af. Let er ook op dat het volledig gaar is.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Voorbeeld voedingsschema baby 7 maanden
Groeit hij goed, heeft hij ongeveer 6 natte luiers per dag en is hij vrolijk? Dan drinkt hij genoeg. 3 à 5 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml.
>> Voor alle zuigelingen is het advies: geef pinda en ei vóór de leeftijd van 8 maanden. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is, kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen.
Het Voedingscentrum adviseert pindakaas op basis van 100% pinda's te geven vanaf 6+ maanden. Doe dit op het moment dat je baby wel al wat gewend is aan het eten van hapjes.
Een allergie voor kippenei komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid. Minder dan 1% van alle volwassenen houdt een kippenei-allergie. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen.
Symptomen kippenei-allergie
Vaak heeft je kind last van jeuk of eczeem. Ook kunnen er klachten aan de luchtwegen en het maag-darmkanaal optreden. Een belangrijk signaal is dat elke keer als je kind iets van kippenei eet hij direct (binnen enkele minuten tot een uur) allergische klachten krijgt.
Wanneer je allergisch bent aan eieren zal je immuunsysteem reageren op bepaalde eiwitten (allergenen) die aanwezig zijn in eieren. Hierdoor worden typische allergische reacties veroorzaakt zoals maag- en darmklachten, eczeem en in het meest extreme geval anafylaxie.
Meestal komen de klachten al seconden of minuten nadat uw kind iets ingenomen heeft waarvoor hij of zij allergisch is (bijvoorbeeld eten of medicijnen). In elk geval binnen 2 uur.