Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Ook dat is geen goed idee, want je kunt je haar beschadigen door bij hele lage temperaturen met nat haar naar buiten te gaan. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de watermoleculen in je haar uitzetten. Je haar zet hierdoor uit en kan daardoor breken.
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
De hitte die van een föhn of krul/stijltang afkomt zorgt er daarnaast ook voor dat het water in je haren verdampt. Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar.
Zorg ervoor dat het haar al een beetje droog is voordat je gaat föhnen. Hierdoor breekt je haar minder snel af én bespaar je veel tijd. Ook absorberen styling- en verzorgingsproducten minder goed op te nat haar. Föhn daarom op droog of handdoekdroog haar en je bent verzekerd van een perfecte coupe.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Het is wel verdomde makkelijk om je bad hairday de wereld uit te helpen met een stijltang. Als je dan toch een warmteproduct gebruikt, neem dan de föhn. Dan behoudt het haar volume en veerkracht. Dat is beter voor iedereen.
Een verf föhn bereikt enorm hoge temperaturen. Het is absoluut geen apparaat dat je zomaar kan laten rondslingeren: ze kunnen temperaturen van wel rond de 600 graden Celsius bereiken. Om even te vergelijken: 660 graden Celsius is het smeltpunt van aluminium. Oftewel, ontzettend warm.
Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts.
Voor het föhnen van dik haar heb je een föhn nodig van 1600W - 2200W. Voor het föhnen van droog en pluizig haar kun je het beste een föhn met Ionische Technologie kiezen. Voor het föhnen van beschadigd en chemisch behandeld haar kun je het beste een föhn met Keramische Technologie gebruiken.
Net als je huid zijn je haren ook gevoelig voor deze weersomstandigheden. Haren en hoofdhuid drogen sneller uit door de kou. Maar waarom is koud weer slecht voor je haar? Om te beginnen onttrekt de koude, droge lucht vocht uit je haar.
Schubben. Dat alles heeft te maken met de schorslaag op iedere haar, die de vorm van een lok bepaalt, en de haarschubben, die de haarschors beschermen. Zijn je lokken nat, dan zwelt die schorslaag als het ware op en drukt deze tegen de schubben. En als die druk langdurig wordt uitgevoerd, kan je haar sneller afbreken.
Als je de smaak te pakken hebt, kan het heel goed zijn dat je iedere dag met de krultang aan de slag wilt gaan! Probeer het niet te doen! Het is namelijk niet goed voor je haar. Je haar heeft ook de tijd nodig om te herstellen.
Wanneer je niet dagelijks je haar stijlt, is een stijltang met een keramische laag prima. Stijltangen met een keramisch laagje hebben echter een kortere levensduur. Wanneer je je haar vaak stijlt, kun je het beste een stijltang met volledig keramische platen of titanium platen aanschaffen.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Daarnaast zijn er ook andere oorzaken voor haaruitval. Met name haarziektes, kanker, ijzertekort, stress, medicijnen, een verminderde werking van de schildklier en slechte verzorging van de hoofdhuid. Sommige van deze oorzaken zijn te voorkomen.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Hoe minder wrijving op je hoofd, hoe beter. Vermijd hoodies en slaap op een zijden kussensloop als je er een hebt. Hierdoor kun je je blow dry verlengen en zal je haar langer zacht blijven. Van katoenen kussens krijg je snel droog haar, omdat het kussen de oliën in je lokken opneemt en ook klitten creëert.
Zet de föhn op gemiddelde temperatuur. Als je haar heel erg krult kun je een hetere stand gebruiken om te zorgen dat het echt steil wordt. Richt de föhn naar beneden terwijl je de borstel naar beneden richting je haarpunten trekt. Trek je haar strak met de borstel en haal hem van boven naar beneden door je haar.
Zorg ervoor dat je je haar ten minste 80% van de weg aan de lucht droogt of föhnen voordat je je hete borstel oppakt. Je kunt heteluchtstylers gebruiken op vochtig of nat haar, maar we raden aan om eerst handdoekdroog haar te drogen om overtollig water te verwijderen.
Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Er is ook geen bewijs dat een dieet of vitaminepillen helpen. Zorg wel voor een gezonde leefstijl met veel bewegen, gezonde voeding en genoeg ontspanning.