Organen/spieren werken minder goed door de kou Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
De grootste boosdoener voor je nieren is zout. Dat komt omdat als je te veel zout eet, je lichaam meer vocht vasthoudt. Je bloeddruk stijgt daardoor en dat kan je bloedvaten en de filters van je nieren onherstelbaar beschadigen. Koken zonder zout is dus de belangrijkste tip.
Sommige mensen met ernstig nierfalen voelen zich koud zonder dat ze bloedarmoede hebben. Wanneer afvalstoffen zich ophopen in de hersenen, kunnen uw geheugen en concentratie minder worden.
Hoge bloeddruk en diabetes zorgen voor extra risico op nierschade. Schade aan je nieren kan hoge bloeddruk veroorzaken. En andersom kan hoge bloeddruk (ernstige) nierschade veroorzaken. Dat versterkt elkaar dus.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes.Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Beschadigd nierweefsel kan zich niet meer herstellen. Het is dan belangrijk de oorzaken zo goed mogelijk te behandelen. De behandeling bestaat vaak uit medicijnen en een dieet. Zo kan uw nierfunctie zo lang mogelijk behouden blijven.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Chronische nierschade is meestal blijvend. Het is dan niet te herstellen. Vaak is het wel mogelijk om verdere achteruitgang van de nieren te voorkomen: met een gezonde leefstijl, gezond eten en medicijnen.
Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, vindt er als eerste onderzoek plaats van het bloed. Het bloed wordt met name onderzocht op kreatinine en ureum. Kreatinine is een afvalproduct van de spieren, ureum komt vrij bij de afbraak van eiwit. De nieren zuiveren deze stoffen uit het bloed.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren. Misschien dacht men dat vroeger wel omdat er bepaalde mengpreparaten bestonden die zowel fenacetine als paracetamol bevatten.
Het is altijd belangrijk om voldoende (water) te drinken. Zes tot acht glazen per dag is een goede gewoonte. Als u meer drinkt, moeten de nieren harder werken om het overtollige water te verwijderen. Eet gezond.
Koffie is goed voor je nieren
Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen met nierproblemen koffiedrinkers langer leven dan de personen die weinig tot geen koffie drinken.
Thee met gember kan een pittige en smaakvolle drank zijn die kan bijdragen aan een gezonde nierwerking. De ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen van gember kunnen helpen om de nieren gezond te houden en problemen zoals ontstekingen en nierstenen te voorkomen.
Pruritus bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) Bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) kan jeuk optreden. De jeuk wordt veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen in het bloed (verhoogd ureum, maar ook andere deels onbekende afbraakproducten), en ook door droge huid.
Zwaar en tijdrovend. Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar.
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.
minder zout eten: maximaal 6 gram per dag. medicijnen, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk. niet roken, bewegen, gezond eten, afvallen als u te zwaar bent.
/ Chronisch gedaalde nierfunctie/ chronische nierziekte: een gedaalde nier- functie die meer dan drie maanden aanwezig is. / Nierschade: het verlies van goed functionerende nefronen. dat verlies is soms (deels) omkeerbaar. de nier heeft echter een grote reservecapaciteit door adaptatie van de resterende nefronen.
Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, kan er onderzoek gedaan worden naar eiwit in de urine. Normaal gesproken bevindt zich geen eiwit in de urine. Wanneer hier wel sprake is kan dit een aanwijzing zijn voor een verminderde nierfunctie. Daarnaast kan er ook een bloedonderzoek gedaan worden.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.