Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.
Oorzaken. Krampen zijn de darmspieren die (te) krachtig samentrekken. De oorzaak hiervan is meestal niet duidelijk. Soms is een onderliggende aandoening de oorzaak, zoals luchtslikken bij foute speen, koemelkeiwitallergie, gastro-oesofageale refluxziekte of urineweginfectie.
Masseer het buikje van je baby voorzichtig met de klok mee, leg een warme kruik bij zijn buikje met een handdoek ertussen (warmte helpt heel goed tegen de pijn) en draag je baby zo veel mogelijk in een draagdoek of babydrager, omdat een verticale houding de pijn vermindert (in landen waar baby's veel gedragen worden ...
Borstvoeding is de beste voeding bij darmkrampjes. Helaas hebben heel veel baby's last van krampjes, ook kinderen die borstvoeding krijgen. Dat komt vaak doordat de darmpjes nog niet goed volgroeid zijn.
Leg de baby bijvoorbeeld op zijn of haar rug en beweeg de benen voorzichtig heen en weer. Hierdoor verminder je de druk op de buik en verlicht je de pijn. Op die manier kunnen de krampjes minder worden en kan je je baby weer laten slapen.
Een piek in de darmkrampjes ervaren ouders vaak bij een baby als hij zes tot acht weken oud is. Daarna merk je meestal dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden zullen de meeste krampjes vanzelf overgaan. De darmen van je baby zijn dan genoeg ontwikkeld.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Baby's tussen 0 en 5 maanden kunnen last hebben van krampjes of kolieken. Venkelthee is een huis-, tuin- en keukenmiddeltje dat net zoals rooibosthee en kamillethee vaak wordt aangeraden bij babykrampjes.
Tips om krampjes te verzachten
Masseer de rug van je baby terwijl hij/zij op zijn/haar buikje op je onderarm rust. Probeer je baby in een ronde houding vast te houden, bijvoorbeeld door de knietjes iets op te trekken. Maak fietsbewegingen met de beentjes van je baby.
Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes. Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger.Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af. De ene baby huilt meer dan de andere.
Hoofdje op je schouder.
Zorg ervoor dat je baby met zijn gezicht naar je toe ligt. Je baby heeft hierbij wel ondersteuning nodig, dit kun jij hem geven door je hand onder zijn billen te plaatsen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot 8 uur bewaren.
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
De flesjes van de bekende baby merken hebben een speciaal anti-darmkrampjes ventiel. Dit noemen ze Anti-Colic. Het zorgt er simpelweg voor dat de flesjes niet vacuüm worden gezogen en dat de voeding er soepeltjes uit kan blijven stromen. Dit verkleind de kans op boeren, spugen en darmkrampjes.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Geef hem een speen met een kleiner gaatje zodat hij wat langzamer kan drinken. Als je baby moeite heeft met het zuigen aan de speen kun je een rubberen speen proberen, die is vaak wat soepeler dan een siliconen speen.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.