Probeer het maar eens, naar de wc gaan met je jarretel boven je onderbroek. Gordel 1 los, gordel 2, gordel 3, gordel 4… broek naar beneden, jarretel naar beneden, en daarna weer alles in omgekeerde volgorde.
Maar hoe trek je dit aan? Het vreemde is, op de reclamefoto's staat het meestal verkeerd! Je hoort het slipje namelijk over je jarretels aan te trekken en niet eronder. Probeer maar eens naar het toilet te gaan met je onderbroek onder de bandjes; het wordt lastig plassen als je deze slechts 15 cm naar beneden kan doen.
Jarretels komen in veel verschillende modellen. Je kunt ze tot de heup dragen of wat hoger op je middel. Door middel van verstelbare bandjes met clips kun je ze aan stockings vastzetten.
Stockings worden gedragen met jarretel. Stockings zijn een soort panty's maar dan zonder het broekje. De meeste stockings komen tot ver over je knie, ter hoogte van het midden van je bovenbeen. Stockings zul je met jarretels moeten dragen omdat deze niet vanzelf op hun plek blijven zitten.
Hoe is het gekomen? Jarretels zijn voor een functionele noodzaak geboren: het ophouden van kousen die je benen warmte geven.
Jarretellen zijn kousen-ophouders: zo van die linten en bretellen die je rond je midden bindt, met nog meer linten en klemmetjes naar beneden om panties en kousen omhoog te houden. Je ziet ze veel bij pornofilms.
Stay ups, ook wel hold up panty's zijn zelfophoudende nylon kousen (panty's zonder broekje). Deze hebben aan de bovenkant een elastische band waarin siliconen randen zijn verwerkt die plakken op de bovenbenen. Een Stay Up of Hold up is simpelweg een panty zonder broekje.
Het doel van de TEK kousen (therapeutische elastische kousen) is het sterker maken van uw bloedvaten. Hiermee bedoelt men het verbeteren en sneller maken van de bloedstroom, het verlagen van de veneuze druk, en het normaliseren van uw aderwand.
Tot zes weken na uw verblijf in het ziekenhuis kunt u nog trombose krijgen, daarom is het raadzaam om de kousen gedurende zes weken na de operatie dag en nacht te dragen, tenzij de arts het anders voorschrijft.
Transparante, huidkleurige panty's geven een mooie glans en kunnen zo goed als niet zichtbaar zijn. Als een dun laagje make-up op je benen. Moderne panty's voelen gladder dan net geëpileerde benen. Je benen in een paar zijdezachte panty's schuiven geeft een weldadig gevoel.
De tailleband van het broekje zit dan te strak wat weer een lelijke bobbel oplevert of je neemt zo'n grote maat dat de panty bij de benen eerder afzakt en/of te groot is. Door het dragen van Stay Up kousen heb je het probleem van het broekje niet. Stay Up kousen geven vaak net iets meer dat sexy tintje mee.
Rol één been van de panty op met 2 handen vanaf de tailleband tot de teen (zoals je een sokje aandoet bij een kind). Hou het uiteinde vast en steek voorzichtig je tenen in de panty en let er op dat de naad bij de tenen ook precies over het puntje van je tenen loopt. Trek nu de panty voorzichtig tot net over de hiel.
Liberpee is een plastuit en helpt ons als vrouwen om staand te plassen. Handig als je even geen toilet – of schoon toilet – in de buurt hebt! Neem de Liberpee plastuit mee op vakantie, tijdens het wandelen of sporten, naar een festival of mee in de auto voor onderweg.
De oorzaak van bedplassen bij volwassenen
De wetenschappelijke term voor in bed plassen is 'enuresis nocturna'. Deze term wordt gehanteerd voor zowel kinderen ouder dan 5 jaar als volwassenen. De reden dat u als volwassene plast in uw bed of broek, kan verschillende oorzaken hebben.
Wanneer je je plas ophoudt, houd je bijna een halve liter vocht vast.En dat vocht vasthouden kan serieuze gevolgen hebben.Behalve nierfalen kan je blaas bijvoorbeeld letterlijk barsten.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Wassen en verzorgen van compressiekleding
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Spoel na het wassen de steunkousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden ze langer hun werking.
Het kan zijn dat wanneer jij een steunkous draagt, het blijkt dat deze veel te strak zit. Wanneer je dit gevoel hebt, is er kans dat er bijwerkingen optreden, zoals huidirritatie. Te strak is nooit goed. Het kan zelfs tot het punt komen dat dit pijn doet.
Verschil sokken en kousen
Het belangrijkste verschil tussen een sok en een kous is de lengte. Een sok komt tot net over de enkel. De naam kous wordt gebruikt voor een lengte van tot over de enkels tot onder knie.
De belangrijkste maat is de cupmaat; 34 = cup A, 36 = cup B / kleine C, 38 = cup C, 40 = cup D, 42= D+/DD en 44 = cup E. Bij sommige bikinitopjes is de juiste maat ook afhankelijk van de mate van de bedekking die je zelf wenst.
Welke maat is Cupmaat M? De cupmaat wordt bepaald aan de hand van het verschil met de omvangsmaat. Dit betekent voor de cupmaat M dat het verschil met de omvangsmaat 36 tot 38 cm moet zijn. Als je bijvoorbeeld omvangsmaat 75 hebt dan heb je cupmaat M als de buste, over de tepels gemeten, tussen de 111 en 113 cm is.