Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer.
Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.
Een getoerd gerezen deeg is een verrijkt gistdeeg waarbij, door middel van toeren, laagjes vetstof worden gevormd. In feite is een getoerd gerezen deeg een korstdeeg waarin gist verwerkt is.
Hoe lang blijft vers deeg goed? Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.
Gebakken bladerdeeghapjes kun je prima invriezen. Bewaar ze luchtdicht, dan blijven ze zo twee maanden goed. Leg er eventueel stukjes bakpapier tussen, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Zet de diepgevroren bladerdeeghapjes op een rooster, verwarm ze zo'n 10 minuten in de oven op 180°C en serveer.
In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg – Getoerd gerezen deeg heeft veel dezelfde kenmerken als bladerdeeg. Er is echter één groot verschil, de naam zegt het eigenlijk al, dit deeg moet rijzen. In het deeg zit gist verwerkt dat zorgt voor een nog luchtigere structuur.
Wil je het toch invriezen? Doe dat dan in de vorm waarin je het later wilt bakken, bijvoorbeeld als een brood. Verpak het gevormde deeg goed, bijvoorbeeld in een diepvrieszak, en vries het snel in. Je kunt het dan tot wel zes maanden bewaren.
Bereiding: – Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. – Haal de Danerol croissants uit het blikje (smeer ze eventueel in met net Nutella) rol ze op zoals aangegeven staat op het blikje. – Leg de croissants in de voorverwarmde Airfryer en bak ze voor 8 minuten op 180 graden.
Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren. In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden. Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.
Verpak het ongebakken of gerezen deeg in vershoudfolie en bewaar het simpelweg extra maanden in de vriezer. Voor gerezen deeg geldt dat het bij een temperatuur warmer dan 7 °C weer opnieuw gaat rijzen.
Het bladerdeeg is maximaal 2 dagen houdbaar als het in de koelkast wordt bewaard en goed is verpakt. Als je het deeg invriest, kun je het minimaal vier weken bewaren. Bewaar ze dan in een schaal afgedekt met aluminiumfolie of luchtdichte doos in de koelkast. Op deze manier blijven de hapjes 3 tot 4 dagen goed.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het deeg smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Stap 3: Croissantdeeg maken
Leg je plak boter nu op het deeg, circa 1 cm van de onderkant af. Vouw de bovenkant er tot halverwege overheen en vervolgens de onderkant daar weer overheen, zodat je vijf lagen hebt (3 deeg en 2 boter).
Bladerdeeg (ook wel bladdeeg genoemd) is een product dat bestaat uit dunne lapjes deeg en roomboter. Bladerdeeg is een zogenaamd "getoerd deeg". Dit wil zeggen dat het gemaakt is door telkens een laag roomboter op een laag deeg aan te brengen, en het vervolgens te vouwen en uit te walsen.
croissant; bun; roll.
Het grootste verschil met bladerdeeg is dat filodeeg niet uit die vele laagjes bestaat. Filodeeg is ook een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken, maar wordt wel heerlijk krokant. Een laagjes effect kan je wel zelf creëren: besmeer wat vellen filodeeg met een dun laagje (olijf)olie en leg ze op elkaar.
Onze oplossing: filodeeg!
Leg verschillende laagjes (3 à 5) op elkaar om het effect van bladerdeeg te benaderen. In sommige recepten wordt tussen de laagjes filodeeg ook olie of gesmolten boter geborsteld, om het deeg mooi bruin te laten kleuren.
Er zitten 276 kilocalorieën in 1 plakje (45 gram) bladerdeeg. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bladerdeeg'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.