Het laurinezuur (één van de vetzuren in kokosolie) blijkt antimicrobieel te zijn. Het kan bacteriën, virussen en schimmels doden (1, 2). Verder smaakt kokosolie ook best lekker, vergeleken met andere oliesoorten.
Door de antibacteriële- en antivirale werking doodt kokosolie bacteriën, virussen en schimmels waardoor infecties worden voorkomen. Kokosolie kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem (door het aanwezige laurinezuur).
Heel specifiek is kokosolie in staat om de bacterie Streptococcus mutans te vernietigen. Deze veelvoorkomende mondbacterie speelt een grote rol bij de vorming van tandplak en tandbederf. Daarnaast gaat Oil pulling, waarbij je kokosolie langdurig in je mond houdt, tandvleesontstekingen tegen.
Kokosvet bevat verschillende verzadigde vetzuren, waarvan een aantal wel degelijk een slechte reputatie hebben. Daarnaast bevat kokosvet ook één bepaald verzadigd vetzuur (laurinezuur) dat de 'goede cholesterol' (HDL) verhoogt, wat op zich een gunstig effect heeft op hart en bloedvaten.
Als je een haarmasker met kokosolie wilt gebruik, was het haar dan zoals je gewend bent en dep het voorzichtig droog. Masseer daarna ongeveer een mespuntje kokosolie vanaf de hoofdhuid tot aan de haarpunten in. Wikkel vervolgens een handdoek om je hoofd en laat de olie een uur inwerken.
Welke olie het beste voor jouw haar is, is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Is jouw haar heel erg poreus en beschadigd? Dan kun je beter een aantal weken een goede pre-poo behandeling doen met kokosolie. Omdat deze olie als enige ervoor zorgt dat proteïne (dit versterkt o.a. je haar) in je haar blijft.
Kokosolie voor puistjes: kokosolie werkt ontstekingsremmend en is daarom bijzonder geschikt voor een onzuivere huid, puistjes of acne. Let er echter wel op dat je spaarzaam met het product omgaat. Te veel kokosolie kan de poriën verstoppen en daarmee juist mee-eters en puistjes veroorzaken.
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Oil pulling: tanden spoelen met kokosolie
Een lepeltje kokosolie zou alle schadelijke bacteriën uit je mond halen. Daarnaast zou het de vorming van tandsteen verminderen, vlekken verwijderen en werken als een soort natuurlijk bleekmiddel.
Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Tips voor kokosolie voor je tanden
Als dit niet lukt, kun je het ook `s avonds doen. Let er wel op dat er drie uur tussen je laatste maaltijd en kokosolie in zit. En minstens een half uur tussen je laatste drankje en kokosolie. Spoel je mond rustig vijftien tot twintig minuten vol.
Drie eetlepels kokosolie per dag is al genoeg om de positieve effecten ervan te ondervinden. Het beste kan de olie puur worden gegeten of in een glas water worden gedronken. Door de kokosolie aan je dieet toe te voegen kun een pond tot een kilo per week af vallen zonder dat je honger hebt.
Kokosolie tegen eczeem
Bij eczeem heb je last van een te droge huid en is de barrièrefunctie van je huid aangetast. Kokosolie hydrateert de huid goed, waardoor je een extra barrière voor de huid creëert. Hierdoor kan een infectie minder makkelijk de huid binnenkomen en wordt de eczeem dus minder.
De antioxidanten die in de kokosolie zitten helpen de harde plekken te versoepelen. Onzuiverheden en dode huidcellen worden verwijderd die zich aan het oppervlak ophopen. De kokosolie heeft ook een antibacteriële werking en is dus ideaal voor de voetverzorging.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Verbetert de gezondheid van maag en darmen: Doordat kokosolie onschadelijke verzadigde vetzuren bevat, is het erg effectief tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Ook neemt de opname van gezonde voedingsstoffen om deze reden toe. Dit alles zorgt ervoor dat je een gezondere spijsvertering krijgt.
100% Bio Kokosolie - Heeft een hoog regeneratief en epitheliaal effect, verzacht de gevoelige en allergische huid, geschikt om acné en eczeem tegen te gaan.
Is kokosolie goed voor de huid? Nou, als je een droge tot zeer droge huid hebt, dan is het antwoord ja. Al generaties lang is kokosolie de perfecte huidverzorging voor mensen met een droge huid. Regelmatig gebruik zal je huid helpen om het natuurlijke vochtgehalte te behouden.
Aangezien kokosolie een antibacteriële werking heeft en schimmels doodt en daarnaast vochtinbrengende eigenschappen heeft, gebruiken veel vrouwen kokosolie in plaats van nachtcrème.
Kokosolie is misschien wel de populairste natuurlijke huidolie van het moment. Koksolie bevat veel antioxidanten die je huid kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen je bindweefsel aantasten, waardoor je huid minder elastisch wordt en er zichtbare tekenen van huidveroudering kunnen ontstaan.
Smeer kokosolie alleen op de niet-beschadigde huid. Wanneer het in contact komt met snedes, krassen of open wonden kan de kokosolie huidirritaties, rode vlekken en jeuk veroorzaken.