Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat koffieconsumptie allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Koffie blijkt een rijke bron van antioxidanten te zijn, en die hebben een heilzaam ontstekingsremmend effect.
Wat koffie je precies geeft
Het stimuleert de aanmaak van insuline en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. Het geeft een negatieve reactie bij de opname van calcium, kalium en magnesium, hierdoor bevordert het botontkalking. Het zorgt voor een stijging van de bloeddruk, bevordert stress en spanning.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren.Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Door abrupt te stoppen met cafeïne-inname kan het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen en gaan afkicken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en zelfs griepachtige verschijnselen.
Een kop koffie bevat tussen de 200 en 550 milligram antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, een stof die het lichaam helpt vet en suiker te verwerken. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, verkleinen je risico op chronische ziekten en binden vrije radicalen die voor celveroudering zorgen.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
De cafeïne beïnvloedt de cortisolproductie.Je lichaam maakt het minder aan en gaat functioneren op de cafeïne. Je wordt er dus helemaal niet veel wakkerder van. Daarnaast kan je door dagelijks koffie drinken in de ochtend intolerant worden voor cafeïne.
Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen zonder al te veel problemen zo'n 4 kopjes koffie per dag drinken, als het om filterkoffie, pad-koffie of oploskoffie gaat.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
6 uur voor het slapen geen koffie meer
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.
Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Je krijgt dan in totaal gemiddeld gezien maximaal rond de 390 milligram cafeïne per dag binnen.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Koffie kan gunstig zijn tijdens en na een workout.
Dat cafeïne dusdanig gunstig is voor sporters, heeft meerdere redenen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het je vaten verwijdt, waardoor je een betere bloedtoevoer naar je spieren krijgt; tot wel 30 procent meer dan normaal.
Koffie stimuleert niet alleen je centrale zenuwstelsel.Dit kan ervoor zorgen dat je continu alert en gejaagd bent. 'Je kunt er zelfs woedeaanvallen door krijgen,' zegt professor neurobiologie Michael Yassa.
Zorg dus dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven – wat ook cruciaal is voor je huid. Daarnaast vermindert jouw kopje koffie de productie van collageen, een soort eiwit dat je huid elastisch, gezond en mooi houdt. Hierdoor kunnen dus sneller rimpels ontstaan en is je huid minder soepel.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Eerst het goede nieuws: koffie drinken op een lege maag is meestal geen groot probleem. Onze magen kunnen meer aan dan je zou denken. Sterker nog, koffie is al heel lang onderdeel van onze ochtendroutine en heeft zelfs een aantal gezondheidsvoordelen.
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.