Het is bewezen dat koffie je hersenen gezond houdt én ze zelfs beschermt tegen cognitieve stoornissen zoals Alzheimer en Parkinson. Dat kopje koffie zal vanaf nu dus nóg lekkerder smaken. Wetenschappers aan het Krembil Research Institute in Toronto onderzochten hoe het drinken van koffie je hersenen precies beschermt.
Het is inmiddels in talloze onderzoeken aangetoond: cafeïne verhoogt de concentratie, alertheid en reactiesnelheid. Waar je van veel andere psychoactieve stoffen vrij gaat associëren helpt cafeïne juist om gefocust te denken. Schakers denken sneller.
Het drinken van koffie verbetert de neurocognitieve functie
Studies hebben aangetoond dat koffieconsumptie wordt geassocieerd met een verbeterde cognitieve functie, waaronder meer aandacht, geheugen en leren.
Naast het effect van adrenaline, wordt de afgifte van dopamine gestimuleerd. Als gevolg hiervan krijgen mensen na het drinken van koffie een aangenaam en gelukkig gevoel. Dit zorgt voor een verhoogde motivatie en een gevoel van welzijn. Onze stemming wordt hierdoor dus beïnvloed.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen. Je voelt je gelukkiger.
Bij lage doses veroorzaakt cafeïne een milde euforie, alertheid en verbeterde cognitieve prestaties. Bij hoge doses kan het echter misselijkheid, angst, nervositeit en schrikkerigheid veroorzaken.
Koffie kan gunstig zijn tijdens en na een workout.
Dat cafeïne dusdanig gunstig is voor sporters, heeft meerdere redenen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het je vaten verwijdt, waardoor je een betere bloedtoevoer naar je spieren krijgt; tot wel 30 procent meer dan normaal.
Door abrupt te stoppen met cafeïne-inname kan het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen en gaan afkicken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en zelfs griepachtige verschijnselen.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen.Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.
Een teveel aan cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Niet iedereen is even gevoelig voor die effecten van cafeïne. De één kan er na één kopje al last van hebben en de ander merkt na 6 kopjes nog niks.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren.Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Koffie kan ook helpen bij het verminderen van stress door de aanwezigheid van cafeïne, dat de productie van cortisol, het stresshormoon, vermindert. Over het algemeen is koffie dus een gezonde keuze voor veel mensen, mits het met mate wordt gedronken.
Cafeïne stimuleert je concentratie en dit al na het drinken van één of twee kopjes. Je prestaties verbeteren en de extra energie helpt tegen vermoeidheid. Cafeïne heeft ook een positieve invloed op je geheugen, alertheid en motivatie.
Lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieverlies zijn symptomen van een tekort aan dopamine. De coronamaatregelen zijn een goed voorbeeld van het creëren van een dopamine tekort bij een grote groep Nederlanders. 4 miljoen Nederlanders met een potentiële burn-out, 100.000 depressieve studenten.
Fysieke aanrakingen, zoals handen vasthouden, knuffelen, masseren of seksuele activiteiten, stimuleren de afgifte van oxytocine. Een boost van dit stofje is ook te verkrijgen door gesprekken te voeren, iets voor een ander te doen of aandacht te besteden aan een huisdier.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Het helpt om de concentratie te verbeteren of vermoeidheid tegen te gaan bij het sporten.Koffie kan zelfs helpen beschermen tegen hoofdpijn, beroertes, diabetes en andere ziekten. Lees verder en kom alles te weten over de voordelen die koffie te bieden heeft.
Meer koffie? Ja, je hoort het goed! Koffie mag je gewoon blijven drinken als je last hebt van een te hoge bloeddruk.
Zo zorgt koffie voor verlichting als je last hebt van droge ogen en koffie beschermt je ogen tegen beschadiging van het netvlies. Maar helaas kan teveel koffie een negatief effect hebben op de gezondheid van je ogen, zowel op korte termijn als op lange termijn.
Een kop koffie, of een andere drank met cafeïne kan een gunstig effect hebben. Cafeïne staat bekend als een milde bronchodilator: het opent de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat het gunstige effect op de luchtwegen wel 4 uur lang aan kan houden.
Voedingscentrum: maximaal vijf per dag
Het Voedingscentrum adviseert vanwege de cafeïne een maximum van vijf kopjes koffie per dag. "Daarnaast maakt het uit hoe je je koffie zet: hoe beter gefilterd, hoe minder cafestol en hoe gezonder", zegt de woordvoerder.