Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).
Een oplossing bestaat dus uit hele kleine losse deeltjes (moleculen), soms zelfs zo klein als ionen (elektrisch geladen deeltjes), in een vloeistof. Voorbeelden waarin moleculen zijn opgelost in een vloeistof zijn bijvoorbeeld appelsap, koffie/thee, wijn/bier of ammonia (ammoniakgas in water).
Denk bijvoorbeeld aan modderig water, jus d'orange met pulp of verf. Bij een suspensie blijven de vaste deeltjes niet opgelost in de vloeistof, zoals suiker in thee, maar blijven ze zweven.
Koffieis een complex mengsel van gedefinieerde stoffen, waarvan de verhoudingen afhangen van zowel de herkomst en het type koffie als de brandmethode. De belangrijkste stoffen zijn: Cafeïne ( 0,5-2,6%), chlorogeenzuur (4-6%)
Oplossingen en suspensies. Een oplossing bestaat uit twee of meer stoffen. Een voorbeeld van mengsels met een vloeistof zijn thee en sinaasappelsap. Thee is een oplossing.
Oplosbare stoffen: Koffie is technisch gezien een colloïde suspensie van verschillende oplosbare koffiestoffen en water.
Een oplossing is een helder mengsel van een stof in een vloeistof. In een oplossing is de opgeloste stof zo fijn verdeeld dat de vloeistof helder en doorzichtig is. Andere voorbeelden van oplossingen zijn: drinkwater, cola, appelsap en brandspiritus. Sinaasappelsap is een suspensie.
Koffie is een homogeen mengsel .
Koffie bestaat uit opgeloste stoffen en een oplosmiddel. Het kan worden geclassificeerd als een oplossing, aangezien een van de opgeloste stoffen cafeïne en andere zuren zijn die ontstaan bij het branden van koffiebonen. Daarnaast kan suiker ook aanwezig zijn als opgeloste stof. Het is een waterig mengsel waarbij water het oplosmiddel is.
Een suspensie is een vloeistof met daarin zwevende fijne vaste deeltjes. Sinaasappelsap is een voorbeeld van een suspensie van vruchtvlees in vruchtensap. Een emulsie is een mengsel van twee niet-mengbare vloeistoffen, hierdoor ontstaan er vaak twee duidelijke lagen in de vloeistof.
Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd die net een nakomeling hebben gebaard, en die als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk.
Laten we bijvoorbeeld de volgende mengsels nemen: limonade (geperst citroensap), thee, coca-cola, gezoet water en koffie . Limonade is een suspensie omdat het verschillende groottes van citroenpulpdeeltjes bevat die niet kunnen oplossen, voornamelijk vanwege hun membraan. Thee kan een oplossing en een suspensie zijn.
Een vloeibaar mengsel kan worden onderverdeeld in twee categorieën. Wanneer je erdoorheen kunt kijken, noem je het helder en is het een oplossing. Bijvoorbeeld kraanwater, thee, appelsap. Oplossingen zijn altijd goed gemengd.
Hierbij spelen concentratie, molecuulgewicht en afmetingen (de verhouding tussen lengte en diameter van het molecuul) van de verschillende plasma-eiwitten een bepalende rol. 1 Bloed is een suspensie van cellen in plasma.
Op een heel basaal niveau is gezette koffie een oplossing die ontstaat door gemalen koffiebonen en heet water te combineren . In deze interactie werken de koffiebonen als een opgeloste stof, of substantie die wordt opgelost om een oplossing te creëren, en heet water fungeert als een oplosmiddel, of de substantie die wordt gebruikt om de opgeloste stof op te lossen.
Koffie is een oplossing van opgeloste stoffen in water als oplosmiddel. In feite is het percentage opgeloste stoffen zo klein dat het bijna volledig water is.
Mayonaise is een voorbeeld van een emulsiesaus. Een emulsie is een mengsel dat bestaat uit niet-mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen, zoals water en olie.
Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).
Een ROOK is een mengsel van een vaste stof zeer fijn verdeeld in een gas, waarbij de vaste stof niet tot op moleculair niveau is verdeeld. Er zweven nog héél kleine stofdeeltjes (die elk nog uit miljarden moleculen bestaan) in het gas. De afzonderlijke stoffen kun je nog waarnemen. Het mengsel is in dat geval troebel.
Een homogeen mengsel is een oplossing, voorbeelden van oplossingen zijn : thee, azijn, appelsap en wijn. Bij een heterogeen mengsel kun je zien dat het een mengsel is, dus bijv.melk of chocolade melk. Je hebt 2 soorten heterogene mengsels suspensies en emulsies.
Antwoord en uitleg:
Een oplossing is een homogeen mengsel, wat betekent dat het mengsel een constante samenstelling heeft, zodat de afzonderlijke componenten niet van elkaar te onderscheiden zijn. Koffie met melk is een oplossing, omdat de koffie en melk niet van elkaar te onderscheiden zijn in het mengsel.
Cola is een homogeen mengsel van suiker, water, fosforzuur, kooldioxide, smaak- en geurstoffen in water. Roestvrij staal is een homogeen mengsel van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Thee is een homogeen mengsel van smaakstoffen en water. De meeste mengsels zijn heterogeen.
Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen. Let daarbij wel, een kopje thee is niet gelijk aan een kopje water. Zo is een kop koffie het equivalent van een half kopje water. En een kop thee met cafeïne, telt dan weer voor driekwart van een kop water.
Goud is niets meer dan een element of een zogenaamde zuivere stof. Dit element bestaat dan ook uit één soort atomen, genaamd goudatomen (Au). Omdat goud een basiselement is, kan je het niet zelf maken door bijvoorbeeld een chemische reactie op te wekken.
De emulsies worden gestabiliseerd door de aanwezigheid van verschillende soorten chemische stoffen die een specifieke werking op de oplosbaarheid hebben, emulgatoren genaamd. Enkele typische voorbeelden van olie-in-water emulsies zijn melk, boor-en snijoliën, …
Uitleg: Limonade is een voorbeeld van een colloïdale oplossing , een type mengsel dat unieke eigenschappen vertoont vanwege de kleine omvang van de betrokken deeltjes. Colloïden bestaan uit deeltjes die doorgaans tussen de 1 en 1000 nanometer in diameter zijn.