Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
U kunt ook kort na de winterperiode gedroogde koemest en eventueel wat turf door de bovenlaag van de grond rondom de planten mengen. Wilt u de zuurgraad van de grond verlagen dan wat turfmolm door de grond mengen. Belangrijk: Vanaf begin augustus de hortensia's in uw tuin geen voeding meer geven.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Bemest je hortensia's twee keer per jaar: één keer in het vroege voorjaar en één keer in het late voorjaar of de vroege zomer. Dit zorgt voor voedingsstoffen voor nieuwe groei, wortelontwikkeling en bloei.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat.
Water geven tijdens het voorjaar/zomer
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
Koemest en paardemest
Die is van nature stikstofrijk en zuur en daardoor een goede optie voor hortensia's. Maar ook in dit geval krijgt je hortensia alleen de groeibevorderende stikstof.
Verkleurde bladeren
Bruine randen op de bladeren of bloemen is een teken van teveel zonlicht op de plant, het is belangrijk dat de plant verder uit het raam of uit de zon geplaatst wordt. De gele blaadjes die onderaan de plant gevormd worden kunt u weghalen, dit zijn dode bladeren.
Hortensia verzorging. De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Het snoeien van deze hortensia is dan ook zeer eenvoudig: wij adviseren om ALLE takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is. Meestal is dit eind februari of begin maart. Hierna beginnen de takken te groeien waarop later de bloemen verschijnen.
Hortensia zonder snoeiregels
Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
De Strong Annabelle hortensia's met hun grote witte bloemen kunnen dus wat minder goed tegen volle zon. Maar ook bij hevige regen kan het zijn dat als de hortensia bloeit en het dus extreem weer is met veel regen dat hij toch wat door kan gaan hangen, dat is niet te voorkomen.
Blauwe hortensia's vragen een zure bodem.Aluin verzuurt de bodem, wat zorgt voor een diepblauwe kleur. Bij blauwe hortensia's nooit kalk strooien!
U begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid.
De waarheid is dat hortensia's niet tegen droogte kunnen. Ze hebben veel water nodig. Daardoor zijn deze heesters niet echt geschikt voor een tuin op droge zandgrond.
Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.