Over het algemeen kunnen krakende knieën geen kwaad, zegt De Jonge. “Zolang het niet voor pijn of zwelling zorgt, zou ik me er geen zorgen over maken. Voel je naast het kraken pijn en stijfheid, dan is er meestal meer aan de hand.
Wees gerust, 99 procent van alle knieën kraken. Zolang er geen pijn bij komt kijken, hoef je jezelf geen zorgen te maken. Dit geldt in principe voor alle gewrichten. De knie is wel een bijzonder gewricht als we het hebben over geluiden en dat komt vooral door de knieschijf.
Heel normaal. Om te beginnen knakken en kraken alle gewrichten weleens. Volgens de Fysioclub, een fysiotherapiepraktijk met vestigingen in meerdere provincies, is dat volkomen normaal. U moet u pas zorgen maken als uw knie ook pijn doet en stijf aanvoelt.
Geen reden tot paniek (zolang het kraken pijnloos is).
Dat zijn kleine gasbellen in het gewricht die barsten. Crepitus klinkt als een serieus probleem, maar de betreffende gasbelletjes – met zuurstof, stikstof en kooldioxide – zijn een normaal verschijnsel in de gewrichtsvloeistof.
Wat veroorzaakt het krakende geluid? Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas.
De oorzaak zit 'm meestal in 2 structuren die over elkaar heen schuiven. “Bijvoorbeeld kraakbeen en bot, pees en bot of 2 pezen. Soms blokkeert een los stukje bot of kraakbeen het gewricht. Zodra het gewricht weer loskomt, geeft dat een krakend of knakkend geluid.
In principe kan het knakken dus geen kwaad, zeker niet wanneer dit vanzelf gebeurd, dit is dus ook zeker geen uiting van slijtage of artrose. In bepaalde situaties kan het wel eens nuttig zijn dat er door een fysiotherapeut naar het gewricht wordt gekeken.
Symptomen. Kenmerkende symptomen bij artrose van de knie zijn pijn en stijfheid van de knie. De knie kan gezwollen zijn als gevolg van vochtophoping of er kan tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn. Indien er een ontsteking in uw kniegewricht aanwezig is kan uw knie warm aanvoelen.
Het kraken kan namelijk andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma. Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende gewrichten over het algemeen geen kwaad.
Door een ongeluk of overbelasting kunnen er scheuren ontstaan in het kraakbeen. Deze scheuren kunnen ervoor zorgen dat u veel pijn heeft. Ook kunnen er stukjes losraken en gaan zweven, wat tot irritatie leidt. Het kraakbeen kan zichzelf moeilijk herstellen.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Krakende gewrichten
Bij artrose kan het voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken bij bewegen. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot van structuur veranderen. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk of pijnlijk.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Van artrose verwachten we over het algemeen dat oudere mensen van boven de vijftig eraan lijden. Dat klopt natuurlijk ook, maar voordat mensen last krijgen van artrose, zijn er vaak al decennia lang allerlei factoren aan het werk geweest die de artrose in de hand gewerkt hebben.
Je rug kraken is schadelijk na verloop van tijd
Vooral als je het vaak doet of te krachtig. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen, en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden. Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven.
“Voldoende beweging en het tegengaan van overgewicht helpt in het voorkomen van knie-artrose. En als artrose toch ontstaat, is zo vroeg mogelijk behandelen effectief om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.” Hij licht de laatste ontwikkelingen toe.
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.