Ochtendurine is de eerste urine na het slapen. Omdat u een aantal uren niet geplast heeft, is uw ochtend urine geconcentreerder. Maar als er op uw aanvraagformulier histamine in urine is aangestreept, mag u niet alles eten.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Het is het beste om de eerste urine die u 's ochtends produceert, in te leveren, de zogenaamde ochtendurine. Als u echter al heel vroeg wakker bent (bijv. om 3.00 uur), dan is het beter dat u urine inlevert die later is geproduceerd.
Graag ontvangen wij uw urine, indien u een blaasontsteking vermoedt, vóór 10:00 uur in een schoon en goed sluitend potje voorzien van uw naam. Originele urinebewaarpotjes kunt u afhalen aan de praktijkbalie. U kunt het urine onderzoek formulier downloaden en afdrukken.
Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water.
De plasstraal die u na de eerste seconden produceert geeft voor dit onderzoek de schoonste, best te beoordelen urine, de midstream urine genoemd. Deze plast u in de schone opvangbeker of direct in het steriele potje. Na het opvangen kunt u uitplassen in het toilet.
Lever bij voorkeur ochtendurine in, die is het meest geconcentreerd. Vang het 'middelste deel' van uw plas op. Plas eerst een beetje urine in het toilet en vang vervolgens wat urine op in een schoon potje. Zorg dat er geen bacteriën in de urine komen.
Voor sommige onderzoeken moet u nuchter zijn. Uw behandelaar vertelt u dit. Dit betekent dat u voorafgaand aan de bloedafname gedurende tenminste 8 uur niets meer mag eten of drinken. Water en thee zonder toevoeging mogen wel.
De beste urine voor onderzoek is de tweede urine na het opstaan. De eerste urine bevat namelijk te veel afvalstoffen die 's nachts in de blaas zijn gekomen. Plas altijd in een schoon potje. U krijgt een urinepotje mee van de polikliniekassistente of van de laborante van het priklaboratorium.
De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend. De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).
Donkergele urine
Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet. Hier tegenover staat dat als je juist heel veel drinkt je urine lichter kleurt dan normaal. Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten.
Testen of u een blaasontsteking heeft
Gebruik het liefst de ochtendurine (eerste plas van de dag).
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine. Ook al kun je zwangerschapstesten op elk moment van de dag doen, bij een early test raden we je zeker aan om het in de ochtend te testen.
Niet wetenschappelijk bewezen
Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft. Artsen waarschuwen zelfs voor het drinken van urine: doe je dat te vaak, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je nieren.
In ochtendurine zit een hogere concentratie van stoffen. Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om de ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën bij verdenking op een blaasontsteking is ochtendurine ook wenselijk.
U kunt u elke dag zonder afspraak urine voor controle brengen voor 10.00 uur. (verkrijgbaar bij iedere apotheek en aan de balie bij de doktersassistenten).
Als je je wc-bezoek te vaak uitstelt, kan je blaas aan knijpkracht verliezen. Zo zal je minder goed kunnen plassen en meer kans hebben op blaasontstekingen. Daarnaast kan je er ook nierschade door krijgen. Hou daarom nooit langer dan vier uur je plas op.
Voor onderzoek op blaasontsteking hoeft het niet de eerste ochtendurine te zijn, wel dient de urine zo vers mogelijk te zijn en moet u ongeveer 3 uur niet geplast hebben.
Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. We tellen vanaf de tijd dat u in het ziekenhuis moet zijn (de opname-tijd). Vanaf 6 uur voor de opname-tijd mag nu niet meer eten. U mag dan nog wel heldere vloeistoffen drinken.
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.
Nuchter zijn betekent dat u sinds 8 tot 12 uur niet hebt gegeten of gedronken. Water drinken is wel toegestaan vóór een bloedafname. Er wordt aanbevolen om in die periode ook niet te roken. De meeste analyses worden na een maaltijd niet gewijzigd.
Werking van de nieren
Via onze voeding komen ook afvalstoffen in het bloed. De nieren filteren deze afvalstoffen weer uit het bloed. Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen.
Eiwit in de urine wordt gezien als een vroege indicator van schade aan de vaatwand. Mensen met eiwit in de urine hebben dan ook een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat risico is nog groter bij aanwezigheid van hoge bloeddruk en/of diabetes mellitus.
Urine kan snel gecontamineerd raken bij de afname met bacteriën van de huid of de genitaliën. Advies is voor een kweek midstraals urine af te nemen.
Waarom dit onderzoek? Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).