Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Usukuchi. Dit is de dunne variant Japanse sojasaus. Het is net als de Chinese varianten zouter en lichter van kleur als de donkere sojasaus. De lichtere kleur ontstaat doordat er gebruikt wordt gemaakt van een vloeistof die ontstaat na de fermentatie van rijst.
Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak. De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Deze is dun en zout van smaak en wordt vaak gebruikt bij sushi. Er zijn nog veel meer soorten sojasaus, maar om het niet te verwarrend te maken heb ik het hier over Kikkoman.
De harmonische combinatie en verfijnde balans van de vijf smaakrichtingen zoet, zuur, zilt, bitter en umami verlenen de Kikkoman sojasaus zijn bijzondere smaak. Sojasaus is bijzonder rijk aan natuurlijke umami-componenten, die zich ontwikkelen tijdens het brouwproces.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Superlekker om je frietjes in te dopen! Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel ketchup, een paar druppels tabasco en een theelepel Kikkoman sojasaus… Even roeren.. En je hebt samoerai-saus!
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Wat is het? Lichte sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen met tarwe, zout, water en gist. De lichte sojasaus wordt kort gerijpt en is daardoor lichter van kleur en smaak, maar wel zouter. Light Soy sauce van LKK heeft vanwege zijn speciale bereiding meer intense sojasmaak dan dan normale sojasaus.
Lee kum kee Premium lichte sojasaus bestellen | ah.nl.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Donkere Chinese sojasaus
Rijk van smaak, zoet (vaak wordt melasse toegevoegd) en minder zout dan de Japanse soort. Hij is ook wat dikker en minder transparant dan zijn Japanse collega. Wordt vooral gebruikt tijdens het koken.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Donkere sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen met tarwe , water, suiker, zout en gist. Hij wordt langer gerijpt dan lichte sojasaus, bovendien wordt er karamel aan toegevoegd waardoor het een dikke, donkere, bijna stroperige saus wordt. Hij is veel minder zout dan de lichte sojasaus.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten.