Kikkererwten zijn goedkoop en makkelijk te bereiden! In vegetarische gerechten zijn kikkererwten een goede vleesvervanger doordat ze veel eiwitten bevatten. En vergeet niet: kikkererwten zijn onwijs lekker!
Kikkererwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, zetmeel (een complexe koolhydraat), vitaminen en mineralen. Ze bevatten weinig vet en zijn cholesterolvrij, waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor vlees. Deze droge peulvruchten zijn een van de meest nutritioneel gunstige.
Waarom zijn kikkererwten goed voor je gezondheid:
Daarnaast bevatten kikkererwten verschillende voedingsstoffen die je lichaam helpen bij het vrijmaken van energie uit je voeding en hierdoor je energiestofwisseling bevorderen, zoals de vitamines B1 en B6 en de mineralen fosfor, ijzer en magnesium.
De kikkererwt heeft qua uiterlijk het meeste weg van een blanke hazelnoot, maar het is een peulvrucht. De kikkererwt groeit met 2 erwten tegelijk in een peul aan een struikje. Oorspronkelijk komt deze peulvrucht uit Noord-Afrika. In Nederland kan je ze gedroogd of in blik kopen.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een gezonde en duurzame vervanger voor vlees. Dit geldt ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Ze bevatten net als vlees eiwit en sommige andere voedingstoffen die in vlees voorkomen, zoals ijzer en vitamine B1.
U moet kikkererwten aan uw dieet toevoegen om aan uw dagelijkse kaliumbehoefte te voldoen . Een kopje kikkererwten (200 g) bevat 1.750 mg kalium. Studies hebben aangetoond dat kalium helpt bij het voorkomen en behandelen van hoge bloeddruk. Volwassenen moeten elke dag 4.700 mg kalium consumeren.
Bij de gedroogde peulvruchten zijn vooral de zaden eetbaar, zoals bij erwten, kikkererwten, linzen en pinda's. Ook producten als tofu en tempeh zijn gemaakt op basis van peulvruchten (nl. van sojabonen). Hoewel peulvruchten aan planten groeien, zijn het botanisch gezien eigenlijk geen groenten.
Gelukkig zijn peulvruchten uit blik even voedzaam: ze zijn even rijk aan vezels en plantaardige eiwitten. Hou wel in gedachten dat geconserveerde peulvruchten al gaar zijn. Voeg ze dus steeds pas op het einde van het kookproces toe, enkel opwarmen is voldoende.
Kikkererwten zijn wat bekend staat als een complete proteïne omdat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten, wat bouwstenen zijn die ons lichaam helpen goed te functioneren. "Kikkererwten zijn ook een uitstekende bron van niet-dierlijke proteïne", voegt Lane toe. "Ze zijn geweldig voor vegetariërs en veganisten."
Goed voor de spijsvertering
De vezels in kikkererwten helpen om de zuurtegraad en bacteriën in je darm in evenwicht te brengen, zodat je meer gezonde bacteriën dan ongezonde bacteriën in je darmen hebt [9].
Superfood van de maand : Kikkererwten. Kikkererwten, ook wel garbanzobonen genoemd, zijn een van de oudste geconsumeerde gewassen ter wereld en een van de populairste op bijna elk continent. Ze zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten en vezels, ijzer, zink, fosfor, vitamine B en meer.
Kikkererwten zijn peulvruchten die vaak worden gebruikt in diverse gerechten en zijn een bron van plantaardige eiwitten. Per 100 gram bevat dit product 130 calorieën, wat een belangrijke factor kan zijn voor de energie-inname. Het eiwitgehalte bedraagt 7,5 gram, wat bijdraagt aan de totale eiwitinname.
Peulvruchten zijn niet voor niets op deze wereld! Ze helpen om je bloedvaten gezond te houden. En ze bevatten ook nog eens veel vezels, eiwit, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert daarom om elke week peulvruchten te eten.
Gebruik kikkererwten in plaats van kip of kalkoen
De kleur en taaiheid van kikkererwten kunnen lijken op die van kip- en kalkoenvlees. Grof gepureerd kunnen kikkererwten in uw favoriete sandwichsalades als gevogelte dienen. Gemengd met broodkruimels kunnen ze worden omgetoverd tot overheerlijke burgers en kindvriendelijke nuggets.
1. Vlees vervangen door peulvruchten. Peulvruchten zijn verschillende soorten bonen zoals witte bonen, kidneybonen en kapucijners, maar ook kikkererwten, linzen en erwten behoren tot de peulvruchten. Om 100 gram vlees te vervangen kun je 75 gram peulvruchten gebruiken.
Van nature laag in verzadigd vet, boordevol voedingsstoffen
Hoewel kikkererwten van nature weinig verzadigd vet bevatten, zijn ze rijk aan voedingsstoffen . Ze leveren bijna 20 gram eiwit in een portie van ½ kopje en 5 gram voedingsvezels. Kikkererwten zijn ook een bron van foliumzuur, ijzer, vitamine C en fosfor.
Wat is het voedingsadvies voor peulvruchten? Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan!
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Voedingskunde: doperwten zijn groenten
Het verschil tussen groenten en peulvruchten is dat peulvruchten meer eiwitten, zetmeel en ijzer bevatten. Doperwten bevatten weinig zetmeel, omdat ze onrijp worden geoogst en de suiker in de erwt nog dan niet is omgezet tot zetmeel.
Kikkererwten bestaan uit oligosachariden. Deze suikers zijn ook te vinden in voedingsmiddelen zoals rogge, uien en knoflook. Dit betekent dat kikkererwten gemakkelijk door de mond, maag en dunne darm kunnen reizen zonder af te breken. Bij aankomst in de dikke darm fermenteren ze, wat veel ongemak veroorzaakt .
Overmatige vezelinname: Kikkererwten bevatten veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Echter, te veel vezels kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree.
Kikkererwten bevatten langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten waarvoor je lichaam flink moet werken om deze af te breken. Het gevolg hiervan is dat de suikers in je bloed langzaam worden opgenomen en je een stabiele bloedsuikerspiegel behoudt. Op deze manier verminder je de kans op diabetes.