AliExpress | aliexpress dutch - Koop online goedkope producten met hoge kwaliteit uit China.
Betalen bij Aliexpress vanuit Nederland
Alie is blij met ons Nederlanders (en natuurlijk ook de Belgen) Zo blij zelfs, dat je met Ideal kan betalen. Daarnaast kan je betalen met een creditcard bij Alie.
AliExpress bestaat net als bijvoorbeeld eBay uit shopjes van heel veel verschillende verkopers. Niet elke verkoper is even betrouwbaar: sommige verkopers verkopen nepproducten of gebruiken misleidende foto's. AliExpress is hier streng op, en verwijdert dit soort shops zodra ze ontdekt worden.
AliExpress is een webwinkel voor Chinese particulieren of kleine bedrijven om hun producten te verkopen aan buitenlandse consumenten. Jack Ma richtte op 4 april 1999 de Alibaba Group op, waaruit in 2010 AliExpress.com voortvloeide. In tegenstelling tot Alibaba is AliExpress meer gericht op de detailhandel.
AliExpress is een webwinkel die al bijna twintig jaar actief is in China, maar inmiddels ook al een tijdje zijn producten naar het Westen verscheept. Via de website kunnen Chinese winkels en verkopers hun producten aanbieden.
Producten uit China hebben een enorme druk op het milieu om meerdere redenen: a) De verzending gaat vaak met luchtpost waardoor de verzending alleen al substantieel bijdraagt aan de CO2-uitstoot; b) De producten zijn vaak van relatief slechte kwaliteit waardoor de gebbetjes snel worden weggegooid.
In 2017 besloot AliExpress om een samenwerkingsverband aan te gaan met PostNL. Dat is de reden dat vrijwel alle pakketjes door PostNL worden thuisbezorgd als ze in Nederland arriveren. Die samenwerking houdt in dat de PostNL tracking en AliExpress behoorlijk goed samenwerken.
Het grote verschil tussen AliBaba en AliExpress is het feit dat je op AliExpress gemakkelijk zelf producten kunt bestellen. AliExpress kun je dus zien als een soort van Ebay. AliBaba is gericht op zakelijke inkoop. Dat betekent dus grotere (bulk) afnames.
De levertijd op AliExpress is opgebouwd uit enkele factoren, die er samen voor zorgen dat het soms wel 60 dagen kan duren. Denk aan het bundelen van zendingen. Dit kan al vijf tot vijftien dagen duren voor het pakket daadwerkelijk wordt verzonden. Dan begint de reis pas.
Volgens Android Planet is AliExpress veiliger dan een site als Marktplaats, 'waar je nooit zeker weet wie er precies verkoopt'. Dat is komt mede doordat gebruikers feedback kunnen achterlaten bij elke verkoper. Al die gebruikersreviews krijg je te zien naast het product dat je op het oog hebt.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
De AliExpress verkopers mogen zelf hun retour beleid bepalen. Dit zal je met de verkoper van het product moeten oplossen. Deze kan je altijd benaderen om geld terug te sturen, het product terug sturen of om je product te vervangen. Mocht je er met de verkoper niet direct uitkomen, kan je AliExpress vragen om hulp.
In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen. Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.
Winkelen vanaf Alibaba is relatief veilig als je weet waar je moet winkelen. Er zijn goede en eerlijke leveranciers op Alibaba, maar er zijn er ook een paar undesirables op de loer liggen. Dat is een gebruikelijke aanblik in elke markt.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
Wanneer je puur naar de prijs kijkt, dan is AliExpress de goedkopere webshop. De producten bij Wish zijn gewoon allemaal net iets duurder. Hoe dat kan? Dat heeft voornamelijk met het verdienmodel van beide websites te maken.
De meeste producten die je op Wish koopt, komen direct uit China. Wanneer je een pakket besteld hebt in de webshop, komt Wish niet meer aan bod bij je bestelling. De verkoper van het product stuurt het op, en bij problemen met de bestelling moet je ook bij de verkoper aankloppen.
Standaard levertijd bij AliExpress loopt uiteen tussen de 15 en 60 werkdagen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Houd ook rekening met feestdagen in Europa en China, wanneer deze er tussen zitten duurt de levering langer.
AliExpress wint snel aan populariteit omdat je er tegen vaak zeer lage prijzen een uiteenlopend assortiment kan kopen. Het grote nadeel: het handeltje moet uit China komen en dat duurt lang, of is erg duur. Als gratis bezorging mogelijk is duurt het meestal tussen de 19 en 60 dagen voordat een artikel aankomt.
Als je producten uit China in Nederland importeert, betaal je Nederlandse invoer-btw over de douanewaarde plus de verschuldigde invoerrechten. In bovenstaand voorbeeld betaal je dus 21% invoer-btw over een bedrag van 6.720 euro, dat is 1.411,20 euro.
Voor een normale zending betaal je 13 euro aan afhandelingskosten. Voor een zending via Express Mail Service (EMS) betaal je 17,50 euro. Een EMS-zending is een zakelijke zending vanuit het buitenland die met voorrang moet worden verwerkt. Daarom zijn de kosten hoger.
Een van de redenen dat AliExpress gratis of zeer goedkope verzending aanbiedt, is omdat de Chinese overheid post verzendingen subsidieert, waardoor de verzendtarieven nog lager worden.
AliExpress betrouwbaar of kinderarbeid? Legio mensen is ervan overtuigd dat AliExpress het equivalent is van kinderarbeid. Echter in China zijn de productiekosten van heel veel producten zo laag dat ook de prijs van een product heel laag gehouden kan worden. Van kinderarbeid is dan ook geen sprake.