Papier van de keukenrol, een stuk krantenpapier of het papieren zakje waarin groenten en fruitresten werden verzameld verteren vrij snel, omdat deze voornamelijk uit cellulose bestaan, het hoofdbestanddeel van de meest organische stoffen.
Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
Wat mag op de composthoop? Dat is heel eenvoudig: alles wat heeft geleefd, behalve vlees, vet en gekookt voedsel omdat dit ongedierte aantrekt. Ook afval van citrusvruchten is bij voorkeur te vermijden omdat het zeer langzaam verteert en zuur is, waardoor de wormenactiviteit vermindert.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Voor de composthoop komen alle soorten bladeren in aanmerking.
Natuurlijk afval
Kurk is bijvoorbeeld composteerbaar in een industriële composteerinstallatie. Maar in water of in de grond of zelfs in een composteervat thuis is dat niet het geval, omdat de temperatuur daar lager is. Groeten-, fruit- en tuinafval (GFT) kan je wel thuis composteren.
Keukenafval is organisch afval uit de keuken, zoals groenten en fruit, koffiedik en papieren koffiefilters, noten, pitten en zaden, broodresten, etens-, vlees- en visresten, eieren, keukenrolpapier. Huisvuil is alles wat niet hergebruikt of apart gesorteerd kan worden en in de afvalzak past.
Het composteren duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. Het is daarbij wel belangrijk dat de composthoop op de juiste manier is opgebouwd. Lijkt je composthoop op rulle bosgrond? Dan is het genoeg gecomposteerd en kun je het gaan gebruiken.
Het is noodzakelijk om compost te zeven, omdat niet al het materiaal even snel afbreekt. Slablaadjes verteren bijvoorbeeld sneller dan gesnoeide takken. De niet verteerde delen kunt u gewoon weer terug doen in het compostvat. Uw eigen compost kunt u onbeperkt gebruiken als bodemverbeteraar in uw tuin of op uw gazon.
Wanneer is de compost klaar? Compost is klaar voor gebruik als het eruit ziet als tuinaarde en naar tuinaarde ruikt. Dit duurt circa 2 tot 9 maanden en de duur is afhankelijk van het groenafval wat je hebt gebruikt om te laten composteren.
Er zijn ook diverse organismen die logische wijs niet in een compostbak thuishoren, wij zetten er een aantal op een rij wat niet in een compostbak thuis hoort wat u misschien wel dacht; Etensresten bereid met sauzen en specierijen, Vet, Botjes en visgraten, Koffiepads, Kaaskorsten, Brood, Mosselschelpen.
Je kan sinaasappelschillen zonder probleem in composthoop doen. Als composteert om tuin en keukenafval weg te werken ipv om zelf de ideale bodemverbeteraar te maken, zijn de regels voor composteren veel simpelere.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
In een grotere tuin voorzie je bij voorkeur drie compostbakken. In de eerste bak breng je vers groente-, fruit- en tuinafval samen. In de tweede bak meng je het materiaal uit de eerste bak met droog materiaal. In de derde bak laat je de compost afrijpen.
Zodra in het voorjaar jouw planten en bomen ontwaken uit de winterslaap, kun je jouw tuin gaan bemesten. In de maanden maart, april en mei groeien planten hard en kunnen zij wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.