“Kei is geen woord, een kei is een steen”, aldus iedereen boven de rivieren. Kei is voor Brabanders echter wat 'vet' is voor de rest van Nederland.
kei (zn) : bolleboos, crack, genie, kanjer, klepper, kraan, ster, uitblinker. kei (zn) : kassei, klinker, steen, straatsteen.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Keileuk, Keigezellig
Het is in Brabant niet zomaar leuk of gezellig maar 'kei'.
De naam Prullekes Spullekes is echt Brabants, Prulleke een koosnaam voor 'meisje'. Mijn vader noemde me als klein meisje Prulleke (en nu nog!). Een verwijzing naar de artikelen ontstond door het rijmen op Prulleke en zo werd in 2012 Prullekes Spullekes een feit - 'De Spulletjes van een Meisje'.
Deze Keye hield het midden tussen een held en een clown, en zo kon er een woord kei ontstaan dat 'nar' betekende.
Kei definities
(m.) Uitspraak: [kɛi] Verbuigingen: kei|en (meerv.) 1) grote steen Voorbeelden: `Verderop ligt een kei langs de weg.
"Mijn hele familie komt uit Groningen. Ik ben hier geboren en getogen." Het Groningse dialect voelt voor haar puur, eerlijk en dichtbij.
keileuk Nederlands woordenboek - Woorden.org.
De kleinere keien zijn Nederland binnen gekomen via de rivieren. Deze rivierkeien zijn kleiner en van een ander soort natuursteen dan de keien die vanuit Scandinavië hierheen gekomen zijn. De rivierstenen komen vaak van gebieden waar de rivieren hun oorsprong hebben of waar deze langs stromen.
Zwerfkeien, Graniet keien, Maaskeien en meer
Zwerfkeien zijn grote rotsblokken van 30 centimeter of groter. De kleinere zwerfkeien noemen we rivierkeien.
Een Brabander wordt meteen herkend door de zachte g en de afscheidsgroet houdoe. Deze kenmerken in de taal die wijzen op iemands herkomst heten sjibbolets. Ook binnen onze provincie, dus op kleinere schaal, kennen we sjibbolets.
Iedere stad en ieder dorp kent een andere verschijningsvorm, het eigen lokale dialect. Er zijn honderden Brabantse dialecten maar je kunt ze ook samennemen en van 'het Brabants dialect' spreken. De dialecten van Noord-Brabant verschillen onderling en daarbij verschillen ze niet allemaal evenveel van elkaar.
Natuurlijk kennen we ook allemaal hedde gij, ons mam/pap en houdoe kennen we natuurlijk allemaal. Maar ook zeggen we in Eindhoven allemaal heel graag kei: kei groot, kei gaaf, kei leuk. Wil je er nog meer weten? Ik zou zeggen ga de strijd aan met je vrienden en kijk wie er de meeste kan ontrafelen!
De verleden tijd van kijken is 'keek'. Het voltooid deelwoord is 'heeft gekeken'.
VRAAG: Duizendtallen (2000, 20.000, 200.000) worden vaak afgekort met de letter K (2K, 20K, 200K).
'Kei' is exclusief verkrijgbaar bij Brabantse slijterijen, wijnhandels en horeca. Vanaf eind april 2022 staan op deze website de Brabantse slijterijen en wijnhandels waar 'Kei' te koop is.
'Houdoe' is een samentrekking van 'houd-oe', dat op zijn beurt een verkorting is van 'houd-oe goed', houd je goed. Er zijn diverse andere herkomstverklaringen in omloop, zoals de verklaring dat 'houdoe' een verbastering is van how do you do?, maar die andere verklaringen snijden geen hout, althans te weinig.
Uitroep van smart, ongeveer gelijkstaande met ach! of helaas!
preut zelfst. naamw. Verbuigingen: preutenVerbuigingen: preutje 1) vagina 2) , anus 3) iemand die preuts is 4) in het Antwerpse dialect een gierige vrouw Bron: WikiWoordenboek.
Brabanders zetten overal het woordje 'ons' voor: ons mam, ons pap en ons opa en oma. Gewoon omdat we het gevoel hebben we dat we allemaal één grote familie zijn.
Och germ. Deze uitroep is niet uniek voor Limburgers: ook in andere gebieden beneden de rivieren gebruiken ze (och) germ. Het komt voort uit 'och arme', dat weer evolueerde tot 'och erme' en vervolgens in spreektaal werd vervormd tot 'och germ'. Je gebruikt het dus als je je medelijden wil uitspreken.