Een jachtakte is niet vereist. Een ieder die de toestemming van de grondgebruiker heeft kan een val/kooi gebruiken. In heel Nederland mogen hiermee het gehele jaar door vossen, verwilderde katten en verwilderde nertsen mee gevangen worden.
Een kat is onberekenbaar en kan dus niet verboden worden in de tuin van de buren te lopen.
Katten mogen vrij buiten rondlopen. Wie de EU-regels uit de Vogel- en Habitatrichtlijn zeer letterlijk neemt, zou kunnen concluderen dat dit niet mag, omdat katten een gevaar vormen voor meer dan 300 bedreigde diersoorten door heel Europa.
De meest veilige en diervriendelijke manier om een zwerfkat te vangen, is met een vangkooi. Daar hebben wij ook speciale, diervriendelijke kooien voor (denk o.a. aan een gleufje zodat het luikje niet op de staart terecht komt). Deze kooien zijn een heel nuttig hulpmiddel bij het vangen van verwilderde of zwerfkatten.
Zo kun je katten weren uit tuin
Plaats een ultrasone kattenverjager in je tuin. Kies voor een kattenverjager met lichtflitsen en water. Gebruik speciale zakjes, spray of korrels met geuren die katten afschrikken. Spray op verschillende objecten een ongevaarlijke maar licht irriterende spray.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Als een zwerfkat niet te aaien of op te pakken is, hebben we vermoedelijk te maken met een verwilderde zwerfkat. Dan kunt u contact opnemen met een zwerfkattenorganisatie die gespecialiseerd is in het opvangen van verwilderde zwerfkatten. De zwerfkat zal met een vangkooi gevangen worden.
In het bijzonder is de staart van de wilde kat aanzienlijk langer en dikker dan de staart van een huiskat. Een ander verschil is de vacht: wilde katten hebben over het algemeen een dikkere, grijsbruine vacht met een typisch gestreept patroon. Dit is het belangrijkste verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat.
-de meeste katten zijn vooral 's nachts actief. Het is daarom dat u in de nacht de grootste kans heeft om een kat te vangen in een vangkooi; -het dichtvallen van de kooi kan bij de kat een grote schrikreactie veroorzaken. Als u zo snel mogelijk een zwarte doek over de kooi gooit, wordt de kat gauw rustig.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Nu hebben Japanse onderzoekers bewezen dat ook katten veel intelligenter zijn dan vaak wordt gedacht. In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
De verklaring van het kattengedrag is volgens kattengedragstherapeut Adriënne van 't Wout ontzettend simpel. "Een kat is een opportunist. Die gaat daar heen waar hij zich fijn voelt of waar iets te halen valt. Als buren een kat binnenlaten of hem iets te eten geven, ziet hij dat als beloning en komt hij terug.
Katten lopen buiten los rond en doen hun behoefte waar ze willen. Honden moeten worden aangelijnd en hun uitwerpselen moeten worden opgeruimd.
Waarom vechten katten? Territorium: Katten zijn territoriale dieren en ze vechten vaak om te verdedigen wat volgens hen hun territorium is. Dit komt het meest voor bij kattengevechten die buitenshuis plaatsvinden, waarbij je kat denkt dat een andere kat zijn terrein heeft betreden.
Hoewel sommige zwerfkatten zelf iemands huis in komen lopen, hebben de meeste zwerfkatten vertrouwensissues. Een katvriendelijke val is vaak de beste manier om de kat veilig je huis in te krijgen. De dierenbescherming en de dierenambulance bieden vaak veilige vallen aan bezoekers aan om zwervers te vangen.
Wanneer je vermiste hond of kat bang is, kan hij zich gaan verstoppen. Ook kan hij natuurlijk per ongeluk ergens opgesloten zijn, waardoor hij niet naar huis kan komen. Doorzoek daarom zelf ook altijd gebouwen, garages, tuinen, bergingen, schuurtjes, etc.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Bedreiging en bescherming
Wilde katten hebben net als de meeste andere roofdieren geen echte natuurlijke vijanden. Soms valt een jong dier ten prooi aan jachthonden, vossen of grote roofvogels. Verkeer is een belangrijke doodsoorzaak, en vooral 's winters kan het zijn dat dieren sterven van de honger.
Een wilde kat is geen huiskat
Een wilde kat is grijs, bruin of soms rossig, met een donkere tekening, die op de flanken meestal wat vager is. De staart is dik, met drie tot vijf zwarte ringen, en eindigt in een stompe zwarte punt. Over de rug loopt een zwarte streep, de aalstreep, die eindigt vóór de staart.
De wilde kat ziet eruit als een forse, grijzige kat met een staart die iets langer en dikker is dan die van de huiskat. Je kunt hem vooral herkennen aan de doorlopende zwarte streep op zijn rug en de losse zwarte ringen aan het eind van zijn staart. Het grootste verschil met de huiskat is dat de wilde kat erg schuw is.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.