in karnemelk zit zeer weinig lactose en hierdoor kunnen honden hier veel beter tegen. Karnemelk is een natuurlijke optie bij het tegengaan van vlooien en teken. Karnemelk is goed voor uw hond, dus geldt de regel baat het niet, dan schaadt het niet.
Is veel melk slecht of giftig voor een hond? Melk is niet giftig voor een hond, maar kan wel slecht zijn. De witte drank bevat namelijk veel vetten en lactose. Als je hond te veel melk drinkt, krijgt hij zo ook snel te veel vetten binnen, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas verhoogt.
Als je hond geen last heeft van lactose-intolerantie, kan het geen kwaad om hem of haar kleine hoeveelheden halfvolle melk zonder toegevoegde suikers te geven. Pas wel op dat je geen chocolademelk geeft, chocola kan immers fataal zijn voor je hond.
Een hond drinkt gemiddeld 50-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Om water te kunnen drinken vouwt een hond zijn tong om tot een soort lepeltje, zie het filmpje hieronder. Een hond drinkt meer bij inspanning en warm weer.
Maar die regel gaat bij honden niet op. De hond kan namelijk overgevoelig op karnemelk namelijk reageren. Hoewel gewone melk sneller diarree veroorzaakt dan karnemelk, is dit bij karnemelk ook niet helemaal uit te sluiten. Er zijn wel degelijk honden die hier flink van aan de diarree gaan.
De hoeveelheid karnemelk bij uw hond ligt aan de grootte van de hond. Een kleine hond kan aan een scheutje al genoeg hebben, terwijl een grote hond misschien wel een heel pak nodig heeft. Als u net begint met het geven van karnemelk is het verstandig dit de eerste paar dagen aan te lengen met water.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Water drinken is essentieel voor de gezondheid van je hond.
Ververs het water in de drinkbak elke dag en zorg dat je hond voldoende water tot zijn beschikking heeft. Merk je dat jouw hond niet zo'n drinker is, dan kun je overwegen om de brokken te wellen in water.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Leverworst. Teveel leverworst is schadelijk, omdat een hond hierdoor teveel vitamine A binnenkrijgt. Vitamine A vind je vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, zuivelproducten, vis, enzovoort. Het opslaan van vitamine A is het probleem niet, het uitscheiden wel.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Gezonde groenten
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond.
In sommige broodsoorten (zoals volkoren, of fijn volkoren) zitten vezels. En die stimuleren de spijsvertering. Dus dat is op zich positief. In wit brood zitten veel minder vezels, dus wit brood voor honden is echt een heel slecht idee.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
Het korte antwoord: de darmflora van je hond herstel je met pre- en probiotica! Door ervoor te zorgen dat er genoeg probiotica (goede bacteriën) in de darmen van je hond aanwezig zijn én genoeg prebiotica (voedingsvezels voor de goede bacteriën) komt de darmflora van je hond weer in balans.