Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.
Inktvis is mager maar nutriënt rijk. Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, omega 3-vetzuren (DHA en EPA), selenium en de vitaminen B12 en B6. Een portie gefrituurde calamares is waarschijnlijk het bekendste gerecht, maar inktvis past ook heel goed in andere, minder vetrijke recepten.
Inktvis bevat ook veel vitamine C, calcium en ijzer. Calamari wordt steeds populairder, zowel op restaurantmenu's als in de thuiskeuken. Het is niet alleen een gezonde optie voor zeevruchten , maar ook zeer veelzijdig. Inktvisringen zijn erg populair als een handige, eiwitrijke snack.
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren. Komt ook voor in de Nederlandse wateren.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Vis en cholesterol
U krijgt genoeg visvetzuren binnen als u elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring. "Wist u dat u een te hoog cholesterol niet voelt? En dat is nou net het verraderlijke!"
Een portie van 3,5 oz (ongeveer 99 gram) rauwe inktvis levert ongeveer 231 mg cholesterol. Dit kan uw dagelijkse dieetcholesterollimieten overschrijden als uw arts u een cholesterolarm dieet heeft geadviseerd (met minder dan 200 mg cholesterol per dag).
Als u allergisch bent voor schelpdieren , moet u inktvis vermijden. Het is al lang bekend dat zeevruchten kwik bevatten. Een ophoping van kwik in het lichaam kan ernstige schade veroorzaken, vooral bij kinderen.
Essentiële vetzuren
Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Duurzaam in het wild gevangen inktvis is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten . Een portie inktvis van 100 gram levert 18 gram eiwitten. Naast eiwitten is inktvis een goede bron van de omega-3-vetzuren DHA en EPA die (zoals hierboven vermeld) zowel onze hart- als hersengezondheid ondersteunen.
Er zit 0,5 gram vet in 1 stukje (50 gram) inktvis, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Inktvis bevat relatief veel omega-3-vetzuren, wat goed kan zijn voor de bloedsomloop en een gezond cholesterolgehalte ondersteunt. Inktvis bevat luteïne, een antioxidantpigment waarvan bekend is dat het de gezondheid van de ogen ondersteunt. Inktvis bevat taurine, wat het risico op hartaandoeningen en hoge bloeddruk kan verminderen .
Je moet het minder lang koken. Inktvis wordt taai als het te lang gekookt wordt. Het is een heel klein venster van gaarheid waar de inktvis nog steeds mals is, maar ook gaar.
Gedroogde inktvis is een rijke bron van hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor spierherstel, groei en algemeen lichaamsonderhoud . Een kleine portie gedroogde inktvis kan een aanzienlijk deel van uw dagelijkse eiwitbehoefte leveren, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die spieren willen behouden of opbouwen.
Inktvis kan zich snel aanpassen aan veranderingen en ze planten zich ook snel voort. Overbevissing is dus geen probleem. De Californische en Argentijnse wateren zijn bekende gebieden waar inktvis van hoge kwaliteit kan worden gevangen. De goedkopere inktvisproducten komen vaak uit China.
Inktvis is niet zo vet als kippenvleugels, bevat minder calorieën dan garnalen en heeft een hoger proteïne- en vitamine B12-gehalte, terwijl het van nature weinig vet bevat. En om nog maar te zwijgen van een economische toevoeging aan het menu, het is moeilijk om een betere gezondheidsbewuste proteïnekeuze te vinden voor tussendoortjes.
De armen, tentakels en inkt zijn eetbaar; de enige delen van de inktvis die niet gegeten worden zijn de snavel en de gladius (pen) #buiten #grillen #grillen #inktvis #calamari #cajun #goed #eten #foodporn #buiten #recetasfaciles #recetas #gemakkelijk #recepten #vrienden.
Inktvissen heb je in verschillende groottes. De hele kleintjes kan je even kort opbakken of frituren.De wat grotere tentakels laat je eerst zacht laat garen en dan stoven.Van de pijlinktvis kan je zowel de kop als de tentakels eten.
Er zitten 36 kilocalorieën in 1 stukje (50 gram) inktvis. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'inktvis'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Enkele vissoorten die het meeste cholesterol per 100 gram bevatten zijn: Inktvis - 231 mg . Garnalen - 194 mg . Kreeft - 71 mg .
Ontdek waarom inktvis, ook wel calamaro genoemd, een krachtpatser is van proteïne met 15 gram per 100 calorieën. Ontdek hoe deze heerlijke zeevruchten kunnen helpen bij gewichtsverlies en je langer vol kunnen houden dan biefstuk.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Het voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis zoals zalm, sardientjes, haring, paling of makreel. Schaal- en schelpdieren zoals oesters, mosselen en kreeft zijn officieel geen vissen, maar tellen wel mee als vis in de Schijf van Vijf.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.