Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
' Bacteriën kunnen goed werk verrichten, maar kunnen ook slecht voor je zijn. 'Van overmatig neuspeuteren kun je wondjes en korstjes krijgen, waarvan je weer meer gaat peuteren. De kans op infecties door schadelijke bacteriën neemt hierdoor toe, omdat je slijmvliezen deels stuk zijn,' aldus de Nederlandse dermatoloog.
Ja, jij dus ook, want de kans dat je bij de ruim 90 procent behoort die dus wel eens in zijn neus peutert, is behoorlijk groot. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet wat ze in hun neus aantreffen op.
Veel kinderen peuteren in hun neus uit verveling, maar als ze het echt heel vaak doen, kan neuspeuteren erop wijzen dat ze een allergie hebben. In dat geval kriebelt hun neus niet alleen, maar zit er vaak ook extra slijm in de neusholtes (dat natuurlijk irriteert).
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
Het peuteren in de neus kan ook dwangmatig worden, dat wordt rinotillexomanie genoemd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de neus. "Het weefsel onder het slijmvlies - kraakbeen en het bot van de neus - krijgt minder doorbloeding en gaat sneller ontsteken", vertelt Alkhateeb.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
"Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker," aldus Bischinger. "Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin."
Mensen vinden het lekker om snot te eten
Volgens sommigen is het dus een delicatesse om die harde neusproducten door je keel te laten glijden.
Dit verhaal is inderdaad kletspraat. Govert kan helemaal niet aan de grootte van je neusgaten zien of jij veel in je neus peutert of niet. Je neusgaten zullen even groot blijven, ongeacht of je in je neus peutert.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca. 150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
Snot is eigenlijk slijm. Je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn bekleed met slijmvlies, wat uit een laag cellen bestaat die slijm uitscheidt. In de context van je neus wordt dit slijm, snot genoemd. Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen.
Alle vocht in je lichaam bevat zout. Tranen, snot, zweet etc. Het is niet erg veel maar het is nu eenmaal een mineraal en we moeten dan ook regelmatig mineralen zoals zout, zink, enz. toevoegen om het aan te vullen.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Je kunt je echter voorstellen dat bepaalde deeltjes (o.a. eiwitten en wat suikers) van de celresten en bloedlichaampjes (en misschien wel van de bacterien) in de darmen weer worden opgenomen en hergebruikt. Er zitten dus in theorie wel calorieen in snot.
Tien liter snot per dag
Volgens Arts Fanoy slikken we automatisch het meeste snot door. Dat is ook eigenlijk beter. Het snot komt dan in de maag terecht waar het maagzuur de virussen en bacteriën uitschakelt. Je besmet dan geen anderen.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
Hoeveel slijm produceert een mens per dag
Het is bijna niet te geloven maar een gezond lichaam maakt per dag 1 tot 1,5 liter slijm aan. Het grootste deel daarvan verdwijnt via de keel in de maag en daar merkt de mens eigenlijk niets van.
Een oogontsteking komt meestal door een verkoudheidsvirus, minder vaak door een bacterie. Uw oog is rood en er kan slijm of pus in uw oog zitten. Maak het oog een paar keer per dag schoon met kraanwater.