Onschuldige impregneerstoffen bestaan niet, zegt Van Lochem. “Het móeten juist giftige stoffen zijn, om de schimmels in het hout te doden.” Arseen en chroom zijn verdacht als kankerverwekkende stoffen. Maar mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen er ook eczeem van krijgen.
Impregneermiddelen kunnen PFAS bevatten, een verzamelnaam voor chemische stoffen waarvan een aantal schadelijk voor gezondheid en milieu kunnen zijn (Milieu Centraal).
Is geïmpregneerd hout giftig? Zeker niet! Sommige studies tonen wel aan dat je beter geen geïmpregneerd hout voor speeltoestellen kan gebruiken omdat dat schadelijk kan zijn voor kinderen die met hun handen contact maken met het houtoppervlak. Andere onderzoeken spreken dat net tegen.
Bij het impregneren van hout wordt het hout behandeld met een combinatie van chemicaliën, met als hoofdbestanddeel koper. Het metaal koper beschermt het hout uitstekend tegen houtrot en insecten. De andere toegevoegde stoffen beschermen het hout tegen andere vormen van aantasting, waar het koper geen invloed op heeft.
Bij het impregneren is het belangrijk dat u dit in een goed geventileerde ruimte doet. Het impregneer product moet meestal zo een 12 uur drogen en daarom adviseren wij om de bank in de avond te impregneren. Zo heeft het de hele nacht om goed te drogen.
Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, je kan zelf je bank impregneren.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
Geïmpregneerd hout is te herkennen aan de groene of bruine kleur zoals bielzen of tuinhout. Al het houtafval dient vrij te zijn van zware metalen delen met uitzondering van spijkers, nieten, bandstaal, en andere bevestigingsmaterialen niet groter dan 10 mm dikte en niet langer dan 200 mm.
Zoekt u een voordelige houtsoort voor uw tuinscherm of tuinhek? Dan is geïmpregneerd hout een goede keuze. Het gaat dan meestal om vurenhout of grenenhout, wat onbehandeld niet duurzaam is. Door het impregneren wordt het duurzamer en gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.
Geïmpregneerd vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 2 - 3 en heeft een gemiddelde levensduur van 10 - 15 jaar.
De meeste impregneermiddelen hebben een garantie van 10 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit van het middel zou het dus voldoende moeten zijn om eens per 10 jaar de gevel opnieuw te impregneren.
Impregneermiddel is eenvoudig te verwijderen met HG ovenreiniger.
Het soort ondergrond van uw muur is hierbij bepalend, bijvoorbeeld bakstenen, beton, natuursteen of stucwerk. U heeft de keuze tussen impregneervloeistof of een speciale impregneercrème die met een kwast of roller aan te brengen is. Gaat u met vloeistof uw muur impregneren? Werk dan van boven naar beneden.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Ja, u kunt over geïmpregneerd hout heen schilderen, maar het is goed om te kiezen voor een verf die het hout laat ademen. Hierdoor kunnen de zouten en het overtollige vocht uit het hout nog door de eerste laag heen trekken en voorkom je vlekken of bladderen.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.
Bank impregneren – zelf doen
Er zijn verschillende merken impregneer middelen. De één werkt beter als het andere merk, Afhankelijk van de merk en kwaliteit is de werkingsduur verschillend, dit is circa 3 tot 12 maanden. Sommige impregneermiddelen tegen vervuiling werken hooguit drie maanden.
Het impregneermiddel voor stof van de Impregneermiddelen Specialist is op allerlei stofsoorten te gebruiken. Zo kunt u het impregneermiddel voor stof gebruiken op stoffen op basis van de volgende vezels: Natuurlijke vezels (katoen/ linnen) Synthetische vezels (nylon/ polyester / polyamide )
Wordt vaak de vraag gesteld of u de bank ook wilt laten impregneren. Kosten zijn vaak rond de 40 tot 50 euro per zitplaats. Met als voordeel dat er ook een soort serviceregeling bij in zit.