Angst, boosheid, verdriet en andere gevoelens zijn erg normaal in deze periode. U krijgt dan ook heel wat te verwerken. Ook na uw behandeling kan u angst, boosheid en verdriet voelen over wat u is overkomen.
De behandeling kent in het algemeen minder en mildere bijwerkingen dan chemotherapie. Patiënten kunnen immunotherapie in het ziekenhuis krijgen, maar kunnen er ook voor kiezen om immunotherapie thuis te krijgen (of een combinatie van beide).
Vijf jaar na de diagnose is 64% nog in leven.90% is 50 jaar of ouder. Sinds immuuntherapie wordt toegepast zijn er in Nederland alleen al bij een uitgezaaid melanoom 8500 patiënten behandeld. Geschat wordt dat wereldwijd enkele tienduizenden levens zijn gered en/of de levens aanmerkelijk verlengd zijn.
In zeldzame gevallen kan u door immuuntherapie last krijgen van spier- en gewrichtspijn. Mogelijk voelen uw gewrichten en/of spieren stijf aan of krijgt u spierkrampen.
Omdat bij een deel van de patiënten de kankercellen geheel vernietigd werden en de kanker ook vaak langdurig wegblijft, wordt immuuntherapie nu ook gezien als een behandeling met als doel genezing. Deze behandeling is gericht op het vergroten van de kans op genezing.
Soms krijgen patiënten curatief immunotherapie na chemo-radiotherapie behandelingen. Bij andere patiënten gaat het om een palliatieve behandeling. De behandeling slaat helaas niet bij iedereen aan.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat eerder stoppen met de immuuntherapie, zodra de tumor erop reageert, leidt tot dezelfde uitkomsten. Eerder stoppen van de behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven: minder bijwerkingen, minder invasieve ingrepen, minder ziekenhuisbezoeken.
Bij een goed resultaat krijgt u langere tijd immunotherapie. Momenteel is de maximale behandelduur twee jaar. In de praktijk wordt de behandeling korter gegeven vanwege bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen nog even aanhouden, met name vermoeidheid en concentratieproblemen.
Deze behandeling kan de kans kleiner maken dat de kanker terugkomt. Bij stadium 4 slaat de behandeling bij 30 tot 60% van de patiënten aan. Het percentage hangt af van de agressiviteit en uitgebreidheid van de ziekte en welke immunotherapie gegeven wordt. Aanslaan betekent hier dat de uitzaaiingen meer dan 30% afnemen.
Enkele maanden na de behandeling kan u nog last hebben van vermoeidheid, en enige mate van vermoeidheid kan zelfs tot jaren na de therapie aanhouden.
Immunotherapie krijgt u via een infuus in het ziekenhuis toegediend. De inlooptijd van het infuus is 30-120 minuten, afhankelijk van welk middel u krijgt. Elke 2, 3 of 4 weken wordt de behandeling herhaald. Als blijkt dat u er geen baat bij hebt of als de bijwerkingen te ernstig zijn, wordt de behandeling gestopt.
Er zijn 2 soorten immunotherapie: Behandelingen die ervoor zorgen dat het afweersysteem kankercellen beter herkent en ze zo kan vernietigen. Behandelingen die het afweersysteem activeren door de reactie van afweercellen tegen de tumor versterken (T-cel-respons). Afweercellen kunnen de kankercellen daardoor opruimen.
Nivolumab is een immunotherapie die onder andere gebruikt wordt voor de behandeling van longkanker en melanoom. Het is in Europa op de markt sinds 2015. Het kost onze ziekteverzekering zo'n €38.000 per patiënt per jaar.
Betere werking immunotherapie
Uit hun onderzoek blijkt dat een mediterraan dieet leek samen te hangen met een betere respons op de immunotherapie met checkpointremmers. Een mediterraan dieet bevat onverzadigde vetten uit olijfolie, noten en vis en antioxidanten en vezels uit groenten, fruit en volkoren granen.
Lage dosis chemo
Wij doseren juist laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor. We willen de afweercellen niet om zeep helpen, maar vooral de kankercellen gevoeliger maken voor hun aanval. Dan is immunotherapie het meest succesvol.”
Immunotherapie is hetzelfde als immuuntherapie; dit is een behandeling die probeert het afweersysteem sterker te maken, zodat het kanker beter aan kan vallen. Het doel van immuuntherapie is om de tumoren kleiner te maken.
Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als spinazie en broccoli zijn rijk aan chlorofyl. Naast het rijkelijk leveren van diverse vitamines lijkt chlorofyl ook de vorming van bloedcellen te bevorderen, een antikanker werking en antibacteriële werking te hebben en wondgenezing te bevorderen.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Alvleesklierkanker (exclusief neuro-endocriene tumoren (NET)) heeft met 5% de laagste overleving. Voor de meeste soorten kanker is er de afgelopen 25 jaar vooruitgang geboekt. Bij een aantal vormen van kanker is er echter amper vooruitgang geboekt, waaronder blaaskanker en maagkanker.
Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 25% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
De combinatie van chemotherapie en immunotherapie zorgt ervoor dat de kankercellen op verschillende manieren worden aangepakt. Door deze behandeling heb je kans om langer te leven en/of vergroot je de kans op genezing. Lees meer over immunotherapie.
Niet-kleincellige longkanker groeit meestal langzamer en zaait minder snel uit dan kleincellige longkanker. Zo'n 7.000 mensen per jaar krijgen diagnose longkanker Stadium IV (een aantal mensen ontwikkelt later uitzaaiingen.
Heb je longkanker met uitzaaiingen in andere organen, dan is de kans op genezing erg klein. Je kunt nog wel 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te voorkomen of te verminderen.