Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
De meeste soorten spek bevatten meer dan 230 kilocalorieën per 100 gram. Er zijn echter soorten die minder dan 140 kcal per 100 gram bevatten. Je hebt ook veel soorten spek waar er 'mager' op de verpakking staat, maar die meer calorieën dan 200 kcal bevatten per 100 gram.
Wat is bewerkt vlees? Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ...
Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten. In die laatste categorie vallen onder andere een speklapje, schouderkarbonade en rookworst.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld. Ook worden er kruiden aan het zoutbad toegevoegd zoals: jeneverbes, laurier, knoflook en sjalotten. Zuurkoolspek wordt niet gerookt, het is een rauwe spek.
Ja, dat is precies hetzelfde. Er zijn mensen die speklappen willen eten, maar een recept hebben van één stuk aan elkaar en dat in de oven bereiden. Dit kun je trouwens gewoon aan de slager vragen [bijvoorbeeld een stuk van 1 kilo of meer], maar als je dat niet weet kun je ook vragen om buikspek voor 4 personen.
Julienne spekreepjes van de HANOS Selektie zijn uiterst smaakvol. De spekreepjes zijn gesneden van de varkensbuik. Deze spekreepjes zijn uitermate geschikt als smaakmaker in iedere stamppot. Het spek is onder beschermende atmosfeer verpakt, hierdoor blijven de reepjes langer lekker en goed.
Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.
Er zitten 303 kilocalorieën in 1 stukje (60 gram) spek, vet, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'spek, vet, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Wanneer varkensvlees wordt gekookt, worden deze infectieuze agentia gewoonlijk gedood door de stijgende interne temperatuur van het vlees. Tenzij u er opzettelijk mee besmet wilt raken, kunt u beter geen rauw of onvoldoende verhit spek eten (en geen varkensvlees in het algemeen).
Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.
Ontbijtspek wordt gesneden uit de buik van het varken: dit deel bevat vlees doorregen met vet. Ontbijtspek wordt eerst gepekeld, gedroogd en gerookt en (vaak) opgedraaid voordat er plakken van worden gesneden.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
Katenspek is gekookt en gerookt doorregen spek van een varken. De naam katenspek verwijst naar de katen waarin het spek te drogen werd gehangen.
Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken. Hier worden ook de speklappen van gesneden. Het zwoerd wordt van het vlees gehaald en goed schoongemaakt. Vervolgens wordt het vlees gepekeld in een zoutbad met jeneverbes, laurier, knoflook en sjalotten.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.